КП "Харківські теплові мережі" спишуть трохи більше 274 млн.грн. боргу, що виник у четвертому кварталі 2009 р. і в 2010 р. через різницю в тарифах на теплову енергію для населення, яка утворилася через невідповідність фактичної вартості теплової енергії тарифам, встановленим відповідними органами державної влади чи органами місцевого самоврядування. Про це 23 червня під час засідання постійної комісії Харківської міськради з питань планування, бюджету та фінансів повідомила заступник директора Департаменту комунального господарства Марина Борисенко. За її словами, "Харківські теплові мережі" погасять борг за рахунок субвенції з державного бюджету.

Також, як зазначила М.Борисенко, за рахунок державної субвенції в розмірі 6,9 млн.грн. борг через різницю в тарифах погасить АТ "Теплоенергетичний центр "Роганський промвузол".

"Списання боргів пройде за рахунок проведення централізованого перерахунку", - підкреслила заступник директора Департаменту комунального господарства.

Довідка "SQ". Як повідомив раніше заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб, відповідно до постанови Кабміну, регіоном буде надана субвенція з держбюджету на погашення заборгованості, що виникла через різницю між собівартістю послуг і тарифами. Орієнтовна сума субвенції складає 297,7 млн.грн. Уся заборгованість, що виникла через різницю в тарифах з 1 жовтня 2009 р. до 31 грудня 2010 р., становить 338,1 млн.грн. (за 4 кв. 2009 р. - 42 млн.грн., за 2010 р. - 296,1 млн.грн.).

Верховна Рада 12 травня 2011 р. прийняла закон "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію". Законом передбачено списання підприємствам теплоенергетики заборгованості за газ, яка утворилася на 1 січня 2010 р. і не сплачена на дату вступу в силу закону; заборгованості, яка, в тому числі, підтверджена судовими рішеннями, а також пені, штрафних та фінансових санкцій, які були нараховані підприємствам з боргів за газ на 1 січня 2011 р.