КП ХК "Харківкомуночиствод" завдяки реалізації програми енергозбереження у 2010 р. заощадило 3,6 млн.грн. Про це 22 червня під час засідання технічної ради з енергозбереження повідомив директор підприємства Іван Корінько.

Зокрема, цього року "Харківкомуночиствод" завершив роботу з модернізації ілонасосної станції циркуляційного мулу, ввів в експлуатацію менш енергоємні нагнітачі Н-1200 замість нагнітачів Н-750, впровадив автоматичні установки компенсації реактивної потужності, змінив схему електропостачання з метою виведення в резерв недовантажених трансформаторів , застосував механічну прочищення каналізаційних колекторів.

У найближчих планах підприємства - придбання обладнання для встановлення теплового насосу на вул. Моїсеївській, 32 і заміна полімерних трубчастих аераторів на Диканівських очисних спорудах.

І. Корінько повідомив, що цього року розроблений робочий проект "Модернізація Головній каналізаційній насосній станції (ГКНС) з впровадженням енергозберігаючого обладнання"; розроблено робочий проект "Технічне переоснащення каналізаційної насосної станції (КНС) № 15а "Південкабель" із заміною технологічного обладнання; обстежені 23 КНС Харкова для виконання робіт з їх модернізації.

Під час засідання техради І. Корінько презентував довгострокову програму розвитку підприємства та концепцію розвитку системи водовідведення м. Харкова. За його словами, реалізація цієї програми дасть можливість наполовину знизити аварійність у мережах, поліпшити екологічну обстановку в Харкові і області, підвищити якість біологічної очистки стічних вод, підвищити надійність водовідведення, знизити споживання електроенергії і газу. "Сьогодні в Харкові тарифи на водовідведення одні з найнижчих в Україні. Прийняття цієї програми дасть нам можливість заморозити їх на довгі роки", - зазначив І. Корінько.

Довідка "SQ". КПКХ "Харківкомуночиствод" обслуговує 530 тис. абонентів серед населення і 15 тис. - серед підприємств. За добу підприємство переробляє 800 тис.куб.м стічної рідини. У 2009 р. "Харківкомуночиствод" очистив 215 млн. куб.м стічних вод. Вода була очищена і скинута в р. Сіверський Донець.