КП "ВТП " Вода" (Харків) у рамках реалізації програми з енергозбереження в 2010 р. модернізувало насосне обладнання. Про це 22 червня під час засідання Технічної ради з енергозбереження повідомив директор підприємства Сергій Кадигроб.

За його словами, за останні п'ять місяців підприємством дотримувалися технологічні режими роботи насосних станцій на контрольних точках, була реорганізована робота потужних агрегатів виробничих управлінь водопровідного господарства "Донець" і "Дніпро" в години мінімального навантаження енергосистеми. "Модернізація дозволила заощадити більше 3 млн. грн.", - відзначив С. Кадигроб.

Директор КП "Вода" повідомив, що витрати на постачання води постійно зростають, в основному, через стрибки цін на електроенергію. "Вся Україна давно живе за ринковими законами, ми ж затиснуті в рамки тарифів. Хоча держава постійно підвищує ціни на електроенергію", - зазначив С.Кадигроб. За його словами, з березня 2009 р. до травня 2010 р. ріст тарифів становив 16, 6%. "Додайте сюди низький відсоток оплати послуг водопостачання населенням, яке споживає 77% всієї води, що подається. Відшкодування ж цих витрат ми отримуємо лише на рівні 55%", - підкреслив директор КП "Вода".

Довідка "SQ". Як заявив 5 березня С. Кадигроб, неодноразове збільшення вартості електроенергії та витратних матеріалів (коагулянтів і хлору), а також найнижчий серед міст-мільйонників тариф на послуги водопостачання зводить нанівець усі зусилля КП "ВТП "Вода" з енергозбереження і скорочення витрат. "Минулого року ми змогли за рахунок економії електрики скоротити свої витрати на 12 млн.грн., але цього мало, порівняно з тими коштами, які необхідно вкладати тільки в підтримку системи водопостачання, не кажучи вже про її розвиток. Ми ще не переглядав розмір зарплати наших співробітників, які є найнижчими в галузі", - відзначив С. Кадигроб.

Як зазначив 18 червня заступник директора КП "ВТП "Вода" Олександр Шипко, зараз реальна собівартість одного кубометра води, яка ллється з харківського крана - 3,44 грн. Городяни ж платять за 1,97 грн./куб.м.