Зростання економіки України у 2012 р. сповільниться з 5,2%, зафіксованих у 2011 р., до 3,5%, що пов'язано з кризовими явищами в єврозоні. Про це 23 березня в прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" заявила експерт інформаційно-аналітичного центру "Forex Club" в Україні Марія Сальникова. За її словами, країна зможе "протриматися до кращих часів" без кредиту МВФ, але за умови отримання кредиту в Ощадбанку Росії.

Як зазначила М.Сальникова, МВФ для видачі кредиту Україні висуває низку умов, серед яких - підвищення цін на газ для населення, здорожчання комунальних послуг, є також вимога зробити більш гнучким курс гривні. "Це непопулярні заходи, на які уряд навряд чи піде перед виборами. Але перспективи отримання кредиту МВФ ще існують, тому що переговори ведуться", - зазначила М.Сальникова.

За її словами, альтернативу варіанту з МВФ складає кредит Ощадбанку Росії. При цьому з фінансового боку вигідніше співпраця саме з МВФ, у якого кредитні ставки становлять 3-4% річних, а в Ощадбанку - приблизно 9,5%. "Але зате в разі отримання кредиту Ощадбанку не потрібно буде відразу підвищувати ціни на газ для населення. Хоча потім їх усе одно доведеться підвищити", - зазначила М.Сальникова.

За її словами, зараз країні потрібні кредитні кошти, оскільки державний і гарантований держборг становить 475 млрд.грн. (36,6% ВВП 2011 р.). Цього року належить виплата 2,6 млрд. дол. з обслуговування кредитів МВФ і 2 млрд.дол. - за кредитами російського "ВТБ Банку". "Гроші потрібні і на підтримку курсу долара, а приплив валюти за фінансовим рахунком складе близько 6,5 млрд.дол. Дефіцит платіжного балансу зросте з 2,4 млрд.дол. У 2011 р. до 4 млрд.дол. У 2012 р. ідеальний вихід з положення - відмова від запозичень і девальвація гривні. Але поки є варіанти, де взяти гроші, держава буде їх розглядати. В цілому в Україні може відбутися помірне зростання курсу готівкового долара до кінця року. Прогнозний діапазон вартості долара на кінець року - 8,2, що на 1,91 вище поточного курсу готівкового долара", - зазначила М.Сальникова.