"Укргаздобыча" купила Шебелинскому газоперерабатывающему заводу лицензию на изомеризациюДК "Укргазвидобування" (Київ) НАК "Нафтогаз Україна" викупила ліцензію на технологію ізомеризації для Шебелинського газопереробного заводу (ГПЗ, Балаклійський р-н, Харківська обл.). Про це 22 червня повідомив "SQ" заступник генерального директора "Укргазвидобування" Олексій Нестеренко. За його словами, останній транш за ліцензію був проплачений компанії в США (власнику технології) в червні 2011 р.

Як зазначив О.Нестеренко, "Укргазвидобування" займається проектом модернізації Шебелинського газопереробного заводу в плані створення установки ізомеризації, що дозволить виробляти бензин рівня Євро-4 і Євро-5. Компанія планує в 2011 - 2012 рр. інвестувати в проекти ізомеризації і гідроочищення дизпалива 1,7 млрд.грн. Після купівлі ліцензії приступили до наступного кроку - підготовці тендеру на закупівлю установки ізомеризації. Готується також тендер на проект створення гідроочищення дизельного палива.

Як зазначив О.Нестеренко, відповідаючи на питання журналістів, він не вважає, що вартість бензину і дизпалива виробництва Шебелинського ГПЗ після завершення інвестпроекту зменшиться - вона буде встановлюватися відповідно до потреб ринку. "Наша компанія поставила завдання створити в Україні мережу автозаправних станцій для продажу продукції заводу. Зараз потужність його переробки становить 1 млн.т сировини на рік, планується довести її до 3 млн. т на рік. Коли це буде зроблено, частка продукції заводу складе 15 % українського обсягу продажу палива",- зазначив О.Нестеренко.

Довідка "SQ". ДК "Укргазвидобування" забезпечує 70% загального видобутку газу в країні. Шебелинський ГПЗ є провідним підрозділом компанії з переробки газу. ГПЗ виробляє автомобільний бензин марок А-76, А-92, А-95, дизельне паливо, скраплений газ, уайт-спірит, мазут, бітум, біопаливо та інші нафтопродукти.

У березні 2011 р. на Шебелинському ГПЗ було розпочате виробництво біопалива Е-95-40. Також на ГПЗ розпочато промислове використання каталізатора "Мегалайт-Нано-Супер".