На Шебелинском месторождении открыли новую дожимную компрессорную станциюДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" ввела в експлуатацію дотискну компресорну станцію (ДКС) "Київська" в Балаклійському районі Харківської області. Урочисте відкриття станції відбулося 22 червня. Червону стрічку урочисто перерізали заступник генерального директора ДК "Укргазвидобування" Олексій Нестеренко, гендиректор ГПУ "Шебелинкагазвидобування" Юрій Фесенко та начальник управління паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації Василь Без'язичний. Як повідомив Ю.Фесенко, ДСК "Київська" буде обслуговувати три об'єкти газовидобування, які раніше обслуговувала Червонодонецька ДСК, таким чином розвантаживши цю підстанцію.

За словами Ю.Фесенка, і Червонодонецька, і Київська ДСК працюють на Шебелинському родовищі газу, що знаходиться в завершальній стадії розробки. Однак запаси газу на цьому родовищі ще значні і становлять 100 млрд. кубометрів газу. Газ складно добувати, оскільки в газонесних шарах упав тиск, тому і потрібні дотискні компресорні станції. Як зазначив Ю.Фесенко, ДСК "Київська" може піднімати тиск газу від 0 до 2,4 МПа. За його словами, інвестиції у проект модернізації Шебелинського родовища склали 104 млн.грн. Термін окупності проекту - 1 рік.

Як пояснили в "Шебелинкагазвидобуванні", підстанцію назвали "Київською", тому що поруч проходять газопровід, що йде через хрестищенську станцію підготовки газу на Київ. За ще одного колектора ДСК "Київська" подає газ на харківський промисловий вузол.

На Шебелинском месторождении открыли новую дожимную компрессорную станцию На Шебелинском месторождении открыли новую дожимную компрессорную станцию

Довідка "SQ". Газопромислове управління "Шебелинкагазвидобування" (Балаклійський р-н Харківської обл.) видобуває 7,5 млрд.куб.м газу на рік (понад 30% загальнодержавного обсягу видобування). До групи входить близько 40 родовищ, оснащених близько 1 тис. свердловин у Харківській обл. До складу "Шебелинкагазвидобування" входять Шебелинський, Єфремівський, Хрестищенський і Сєвєродонецький промисли, Шебелинський і Красноградський цехи капітального і підземного ремонту свердловин, експериментальний цех виробництва та ремонту нафтогазового обладнання, пересувна механізована колона.

ДП "Укргазвидобування" в 2010 р. видобула 14,8 млрд.куб.м газу, що складає 75% обсягу видобутку газу в Україні. Компанія введе видобування в 11 регіонах країни. Персонал - 21 тис.осіб.