"Велика частина заощаджених коштів спрямовується на погашення боргів за газ, для того щоб не виникало проблем зі вступом у новий опалювальний сезон", - заявив 22 червня директор КП "Харківські теплові мережі" (ХТМ) Сергій Андрєєв під час засідання технічної ради з енергозбереження.

За словами С. Андрєєва, підприємство в 2010 р. продовжило реалізацію програми енергозбереження, що включає в себе модернізацію обладнання, зниження енергоємності виробництва, впровадження енергозберігаючих технологій, роботи з реконструкції котелень та Центрального теплового пункту (ЦТП), перекладання теплових мереж, впровадження нової техніки і технологій.

"У результаті на модернізацію цього року було витрачено 8,3 млн.грн. власних коштів підприємства. Виконання заходів з енергозбереження за 5 місяців цього року дає можливість отримати річну економію 190 тис. куб. м газу, 41 тис. кВтг електроенергії, 10 , 3 тис. Гкал. Це дозволить економити 2,7 млн.грн. на рік", - відзначив С. Андрєєв.

Директор ХТМ також відзначив, що, кошти, що звільняються завдяки стабільності ціни на газ, спрямовуються на модернізацію, на компенсацію таких суворих зим, як цьогорічна. "Про зниження тарифів на тепло мова йти не може. Оскільки ціни на ресурси, насамперед на електроенергію, продовжують підвищуватися. НКРЕ підвищує її вартість для комунальних підприємств щомісяця", - підкреслив С. Андрєєв.

Довідка "SQ". КП "Харківські теплові мережі" в 2009 р. освоїло на модернізацію і реконструкцію об'єктів теплопостачання близько 38 млн. грн., з них на реконструкцію теплових мереж - 26,3 млн. грн., реконструкцію котелень - 3,8 млн. грн., реконструкцію теплорозподільних станцій - 2,9 млн. грн.

Харківські тепломережі забезпечують теплопостачанням 50% будинків м.Харкова. Всього на балансі ХТМ знаходиться 3 тис. 700 будинків.