Заборгованість підприємств Харківської області із зарплати на 1 квітня склала 158 млн.грн. Про це 21 квітня на засіданні колегії Харківської облдержадміністрації (ХОДА) повідомила начальник Головного управління праці та соцзахисту населення ХОДА Олена Захуцька. За її словами, на держпідприємствах зосереджено 115,5 млн.грн. заборгованості із зарплати.

Як відзначила О.Захуцька, заборгованість із зарплати на комунальних підприємствах на 1 квітня склала 5,2 млн.грн., що на 2,5 млн.грн. менше, ніж на 1 березня. Заборгованість на підприємствах приватної та колективної форм власності зменшилася на 4 млн.грн. і склала 16,5 млн.грн.

О.Захуцька повідомила, що заборгованість із страхових внесків до Пенсійного фонду склала 254,4 млн.грн., заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування склала 29,3 млн.грн. На держпідприємствах зосереджено 19,2 млн.грн. заборгованості з єдиного соціального внеску та 147,6 млн.грн. зі страхових внесків до Пенсійного фонду.

Як зазначив голова ХОДА Михайло Добкін, в області є економічно активні державні підприємства, які тривалий час накопичують борги із зарплати. "Ще півроку тому у них не було перспектив, а зараз три з п'яти найбільш проблемних підприємств мають розуміння, що вони будуть робити сьогодні і завтра", - підкреслив М.Добкін.

За його словами, ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка", ДП "Завод ім. Малишева" та ДП "Харківський електромеханічний завод" найближчим часом отримають можливість розрахуватися з усіма боргами із зарплати, оптимізувати штатну чисельність і виробляти затребувану продукцію. Ведеться робота з виділення кредиту в 200 млн.грн. для Харківського державного авіаційного виробничого підприємства. "Складніше ситуація на ДП "Ізюмський тепловозоремонтний завод", але вона теж не безнадійна. Ремонт тепловозів не настільки користується попитом в Україні та за її межами, щоб повністю завантажити підприємство. Найімовірніше, це буде виробництво і ремонт колісних пар і іншого обладнання, яке використовується у вагонобудуванні", - повідомив голова ХОДА.

Довідка "SQ". Заборгованість із зарплати в Харківській області на 1 березня 2011 р. складала 153 млн.грн. Заборгованість з початку року збільшилася на 25 млн.грн. На економічно активні підприємства припадало 85% (127 млн.грн.) заборгованості із зарплати.