"Харьковоблэнерго" вынуждено отключать электричество объектам КП "Вода"АК "Харківобленерго" в березні відключила через заборгованість електропостачання чотирьом об'єктам ВТП "КП "Вода". Про це 22 квітня на селекторній нараді в Харківській облдержадміністрації (ХОДА) повідомив начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Василь Без'язичний. За його словами, рівень розрахунків КП "Вода" за електроенергію становить близько 65%, а заборгованість - 76 млн. грн.

За даними В Без'язичного, рівень розрахунків "Харьковообленерго" з ДП "Енергоринок" за 1-й квартал 2011 р. складає 101,4% (за аналогічний період 2010 р. - 100,4%). Хоча розрахунки споживачів з "Харківобленерго" складають тільки 95,4%, кошти, яких бракує обленерго покриває за рахунок оборотних коштів.

За словами В.Без'язичного, заборгованість споживачів за електроенергію в першому кварталі збільшилася на 43 млн.грн. порівняно першого кварталу 2010 р. і складає 362 млн.грн. Повністю розраховується за електроенергію Південна залізниця, сільгосппідприємства і підприємства з теплопостачання. Серед боржників - промислові підприємства, серед яких - Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, ДП "Завод ім.Малишева", ДНВО "Об'єднання "Комунар", ВАТ "Харківський завод електроапаратури", ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка". На 1 квітня заборгованість промпідприємств збільшилася на 4,4 млн.грн. і становить 40 млн.грн.

Як повідомив В.Без'язичний, рівень оплати електроенергії населенням становить 97%. Заборгованість збільшилася на 3 млн.грн. і в цілому досягла 174 млн.грн. Заборгованість установ Міноборони становить 1,5 млн.грн., управління Держдепартаменту з питань виконання покарань у Харківській області-2 млн.грн. (у т.ч. заборгованість 18-ї Холодногірської колонії - 879 тис.грн.).

Довідка "SQ". АК "Харківобленерго" володіє розподільчими електричними мережами, розташованими на території Харківської області, обслуговує їх і поставляє електроенергію кінцевим споживачам регіону. "Харківобленерго" поставляє електроенергію 3 тис. промислових споживачів і 2,7 млн. мешканців області.