Предприятия Германии представили на форуме в Харькове оборудование для ЖКХ, строительства дорог и аэродромов"Німеччина підтримуватиме німецьких інвесторів, що інвестують в економіку України", - заявив 22 лютого в Харкові на другому українсько-німецькому бізнес-форумі керівний директор відділу із зовнішньоекономічних зв'язків з країнами СНД Федерального міністерства економіки та технологій Німеччини Бернхард Дух.

За його словами, обсяг товарообігу Німеччини та України зріс за 2010 р. на 23%, але обсяги товарообігу на 28% нижче, ніж у докризові часи. "Гарний приклад - інвестиції в автомобільну промисловість України, за рахунок яких у вашій країні створено близько 20 тис. робочих місць", - зазначив Б.Дух.

"Наше завдання - підтримувати наші промислові підприємства, що ми і робимо, надаючи страхування ризиків ведення бізнесу в Україні за рахунок фонду в 250 млн.євро. Цей ліміт ніколи не використовується повністю, так що є перспективи розвитку. На кожен інвестований за кордоном євро ми отримуємо в 10 разів більше замовлень у нашій країні, так що ми зацікавлені в інвестиціях. Тим більше, що в Україні є кваліфікована робоча сила, в той час як, наприклад, у Росії спостерігається відтік мізків. В Україні є також передумови для роботи на давальницькій сировину",- зазначив представник німецького уряду.

За словами Б.Духа, на бізнес-форум прибули представники семи підприємств з Німеччини, які зацікавлені в постачанні продукції до України. Зокрема, це сучасне обладнання для ЖКГ, будівництва аеродромів, доріг і сонячних батарей.

Як зазначив начальник Головного управління зовнішньоекономічних зв'язків і євроінтеграції Харківської облдержадміністрації Анатолій Педешко, уряду країни відомо, що не всі умови влаштовують інвесторів в Україні, і працює над тим, щоб ці умови стали кращими. За словами А.Педешка, обсяг експорту з Харківської області до Німеччини за 2010 р. склав близько 8 млн. дол., обсяг імпорту - близько 106 млн.дол. На 1 жовтня 2010 р. обсяг німецьких інвестицій в область склав близько 8 млн. дол.

Довідка "SQ". У форумі, зокрема, взяли участь представники Міжнародної освітньої академії, Союзу будівельної промисловості земель Берлін-Брандербург, "Дойтцер Техніше Колі", "Германн Депп", "МГФ-торговельне товариство", а також "Solar-Tec".