Харківська область за підсумками першого кварталу 2011 р. зайняла 7-е місце серед регіонів України за обсягом експорту. Про це 21 червня повідомив журналістам начальник Головного управління зовнішньоекономічних зв'язків та міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації Анатолій Педешко. За його словами, потенціал Харківської області дозволяє сподіватися, що за обсягом експорту область вийде на третє місце в країні.

За словами А.Педешка, 51% експортних поставок регіону припадає на Росію (359 млн.дол.), на другому місці за обсягом - Балара, на третьому - Казахстан. За перший квартал 2011 р. обсяги експорту до Росії збільшилися на 23% порівняно з аналогічним періодом 2010 р. Серед найбільших експортерів - АТЗТ "Харківська бісквітна фабрика", ВАТ "Турбоатом", ДП "Укрпецвагон", ДП "Харківський машинобудівний завод "ФЕД", ЗАТ "Новий стиль", ЗАТ "Завод "Південкабель", ПАТ "Харківський тракторний завод" (ХТЗ), ПАТ "Харківський підшипниковий завод".

Як повідомив начальник управління, обсяг експорту, зокрема, до Бєлгородської області Росії склав 134 млн.дол. і збільшився на 5%. Найбільшими експортерами в цей регіон були "Новий стиль" (металева рама для стільців), Харківський підшипниковий завод (підшипники), "Турбоатом" (частини парової турбіни), ХТЗ (трактори), "Харківський плитковий завод (плитка).

За даними А.Педешка, імпортні поставки до Бєлгородської області склали 28,6 млн.дол. (18% усього імпорту з Росії), порівняно з аналогічним кварталом 2010 р. вони скоротилися на 13%. Серед найбільших підприємств-імпортерів були ВАТ "Євроцемент-України" (клінкер цементний), Харківський підшипниковий завод (прутки з легованої сталі), ТОВ "Омега - Автопоставка" (колеса і запчастини для автомобілів), а також ТОВ "ЕФКО-Харків" (харчові добавки).