На проведення весняно-польових робіт у Харківській області необхідно 1,7 млрд. грн. Про це 21 лютого під час наради з керівниками банків регіону повідомив начальник Головного управління агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Ігор Зубрич, передав сайт ХОДА. За словами І.Зубрича, в області є 1,2 млрд. грн., виручених від реалізації продукції рослинництва і тваринництва, і за допомогою цих засобів можна покрити 70% витрат. Решта 422 млн. грн. обласна влада планує отримати за рахунок кредитів комерційних банків.

Як відзначив під час наради заступник голови ХОДА Віталій Алексейчук, у Харківській області активізується робота з кредитування сільгосппідприємств. "Я дуже радий, що сьогодні є взаєморозуміння банкірів та аграріїв. Мені приємно, що пішли довгострокові кредити, на які ми чекали, - на термін від 2 до 7 років. Хотілося б, щоб ми прийшли до відсоткових ставок, які є в Європі і в тій же Росії - до 10%, а не до 20%, як у нас сьогодні", - зазначив віце-губернатор.

Він також повідомив, що цього року Кабмін передбачив для сільгоспвиробників компенсацію відсоткових ставок за кредитами. Відшкодування частини відсотків зможуть отримати ті підприємства, які оформлять кредит з відсотковою ставкою не вище 21%.

В.Алексейчук також звернувся до керівників банків з проханням переглянути процедуру оформлення кредитів, яка часто займає надто багато часу, і максимально скоротити її. Віце-губернатор відзначив, що для вирішення питань, які виникають у процесі кредитування сільгосппідприємств, у Харківській області буде створена спеціальна робоча група, до якої увійдуть представники банків, Головного управління агропромислового розвитку, аграрії.

Довідка "SQ". За інформацією Управління НБУ в Харківській області, в 2010 р. харківські банки видали сільгоспкорпораціям кредитів на 941,5 млн.грн., що на 15% більше, ніж у 2009 р.