У кожному районі Харківської області планується побудувати молочно-товарну ферму. Про це 20 жовтня на семінарі в Дергачівському районі заявив заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. За його словами, всі ферми будуть знаходитись у приватних руках.

"Уже зараз ведеться ця робота, ми будуємо нові корівники - зокрема, скоро буде відкритий корівник на 500 голів у Дворічанському районі, а в Ізюмському районі планується реконструкція корівника на 1 тис. голів", - зазначив В.Алексейчук. Але основна робота, за словами віце-губернатора, розпочнеться у 2012 р.

"Ми виходимо з пропозицією до губернатора, щоб він підтримав ідею реконструкції та будівництва ферм. Ми хочемо різко збільшити виробництво молока в області. Але головна проблема полягає не в будівництві приміщень, а в збільшенні поголів'я худоби: за найближчі чотири роки нам треба збільшити поголів'я великої рогатої худоби майже у два рази - до 80 тис.голів", - зазначив заступник голови ХОДА.

За словами В.Алексейчука, відродження галузі молочного тваринництва в області вимагає великих витрат. "Це сотні мільйонів доларів. Джерел багато - це кредитні та власні кошти, створення спеціальних фондів. Ще ми постійно спілкуємося з інвесторами, вже ведуться переговори з низки проектів - сьогодні всіх цікавить молоко. Наприкінці цього тижня відбудеться зустріч з китайськими інвесторами, які хочуть вкласти гроші у виробництво сільськогосподарської продукції в Золочівському районі", - розповів віце-губернатор.

Довідка "SQ". Як заявив у грудні 2010 р. начальник агропромислового управління обладміністрації Ігор Зубрич, Харківська область забезпечує себе молоком на 58%. За його словами, на одного мешканця області повинно проводитися 380 кг молока на рік, тоді як молочні господарства Харківщини виробляють 220 кг на людину.