Завод им.Шевченко может лишиться производства блоков управления для бронетехникиДП "Завод ім.Малишева" (Харків) планує перевести на свою територію виробництво блоків управління для бронетехніки, яке зараз знаходиться на ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка". Про це 20 квітня повідомив "SQ" перший заступник гендиректора заводу ім.Малишева Леонід Шоломицький. "Ми думаємо над тим, щоб забрати і технологію, і кадри, і обладнання з виготовлення блоків управління", - зазначив Л.Шоломицький.

Як зазначив Л.Шоломицький, керівництво заводу ім.Шевченка заперечує проти такої реорганізації. "Але справа в тому, що в.о. генерального директора заводу ім.Малишева Володимир Мазін призначений "Укроборонекспортом" координатором усіх підприємств ВПК країни, які беруть участь в іракському контракті. Тому коли ми даємо у відповідні органи пропозиції щодо реорганізації виробництв, вони сприймаються. Керівництво знає, що у нас досвідчена команда, і результати будуть позитивними", - зазначив Л.Шоломицький.

Довідка "SQ". Завод ім.Малишева заснований 1895 р. як паровозобудівне підприємство. Зараз завод виробляє бронетехніку, обладнання для паливно-енергетичного комплексу, дизельні двигуни і двигун-генератори (серій ДТ, ДН, Д80, Д100) для залізничного транспорту, автотранспорту та суден, автономні джерела енергопостачання на основі дизель-генераторів і газових мотор-генераторів, бурошнекові комплекси БШК-2ДМ.

Завод ім.Малишева виконує низку державних замовлень, зокрема, виробництво партії танків "Оплот", модернізацію танків до рівня бойової машини "Булат", а також замовлення на виробництво БТР-4, які будуть поставлені в Ірак.

ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" виробляє телефонні станції, системи управління для спецтехніки й енергооб'єктів. У 1992-1997 рр. на заводі освоїли серійне виробництво електронних систем, приладів, блоків та датчиків, призначених для використання в різних видах бронетанкової техніки. Зараз завод виробляє системи управління зенітною установкою, а також механізмами заряджання і стабілізації гармати. Апаратура проводиться на замовлення Міноборони України та іноземних замовників. Зараз для Міноборони проводиться апаратура для комплектації танків "Булат" і "Оплот", апаратура та запасні частини для капремонту танків для іноземного замовника, а також апаратура для іракських БТР-4. У рамках іракського контракту в 2010 р. завод ім.Шевченка уже виробив 31 комплект продукції для БТР-4.