Інвестори з Німеччини планують створити у Барвінківському районі високотехнологічне підприємство, яке на основі старих шахт буде виготовляти з вугілля паливо для двигунів. Про це 20 січня повідомив журналістам голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін. За його словами, зустріч керівництва ХОДА з інвесторами пройшла у грудні 2011 р.

Губернатор відзначив, що інвестори вже зареєстрували підприємство на території Барвінківського району. Початковий капітал підприємства - близько 100 тис. євро. "Це не фірма-одноденка, яка створюється під незрозумілі цілі і завдання", - підкреслив М.Добкін.

За його словами, інвестори дізналися про Харківську область у тому числі і завдяки українському роуд-шоу, що пройшло в кінці 2011 р. в основних фінансових центрах світу. "Такі роуд-шоу потрібно продовжувати, і Харківська область буде в них брати участь", - зазначив М.Добкін.

Довідка "SQ". У Харківській області розвідані п'ять родовищ кам'яного вугілля, а також Новодмитрівське родовище бурого вугілля (Барвінківський р-н). Його запаси складають 390 млн.т сировини, що може забезпечити роботу шахт на 100 років. Вугілля Новодмитрівського родовища може використовуватися для спалювання у котлах електростанцій, брикетування та вуглехімічної переробки.

За якістю це вугілля близьке до німецького бурого вугілля. Один з проектів розробки родовища, розроблений 1970 р., передбачав видобування вугілля відкритим способом до 8 млн. т на рік зі збільшенням її до 12 млн.т. Вугілля планувалося спалювати на ТЕС з вісьмома енергоблоками по 225 МВт кожний. Для реалізації проекту необхідні інвестиції в будівництво ТЕС, відводиться 3 тис.га орної землі, відселення всіх мешканців с. Ново-Дмитрівка.

Ще один проект пов'язаний з переробкою бурого вугілля на метанол, водневе і моторне паливо. На першому етапі цього проекту пропонується організувати виробництво 9,7 млрд.куб.м товарного водню на рік при річному обсязі видобутку бурого вугілля в 7,2 млн.т. При цьому буде отримано також 3,6 млн.т метанолу, які можна використовувати на газотурбінних електростанціях для виробництва електроенергії, а також моторного палива. При річному видобуванні вугілля в 7,2 млн.т можна виробляти 1,8 млн.т моторного палива. Проект може бути реалізований після того, як в Україні будуть стандартизовані технології видобування водню, його зберігання, транспортування до споживача, а також отримання з нього електроенергії та тепла.