В. Янукович не будет ветировать Налоговый кодекс – налоговый консультант Л. Рубаненко"Президент України Віктор Янукович не буде ветувати Податковий кодекс", - заявив 19 листопада в прес-центрі інформагентства "SQ" президент Спілки податкових консультантів України, голова громадської колегії парламентського комітету з податкової і митної політики, харків'янин Леонід Рубаненко.

За його інформацією, ПК передадуть до Адміністрації президента 22 листопада. Якщо президент виявить у документі якісь недоліки, то він має право повернути його до Верховної Ради, щоб розбіжності були врегульовані технічними правками, і після цього ПК буде підписаний. "Етап технічних правок знімає гострі моменти у підписанні кодексу. Крім того, нічого революційного, що могло б підштовхнути президента до ветування, в ПК немає", - зазначив Л.Рубаненко.

За його словами, у світі серед структур, які лідирують за відмиванням прибутків, отриманих злочинним шляхом, переважають працюють за спрощеними схемами оподаткування, ліквідованим у новому варіанті НК. "Поки ще наше суспільство не навчилося жити без хабарів і відкатів. А при новому кодексі, який руйнує схеми готівкового обігу, буде не так просто отримати відкат або хабара від підприємця", - зазначив Л.Рубаненко.

Він також підкреслив, що до європейських норм наведена ситуація з депозитами. "Будь-який прибуток має обкладатися податком. Обсяг депозиту в ПК не робив застереження, так якщо б була введена така норма, то потрібно було б розкривати банківську таємницю. Зараз банки перебудовують своє програмне забезпечення, щоб працювати в нових умовах. Банк буде виконувати функцію податкового агента" , - зазначив Л.Рубаненко.

Довідка "SQ". 7 жовтня Верховна Рада (ВР) прийняла в першому читанні проект Податкового кодексу, внесений Кабінетом міністрів України. 16 листопада парламент розпочав розгляд проекту в другому читанні.
У цей день у Харкові та інших великих містах України відбулася акція протесту проти Податкового кодексу. 18 листопада 2010 р. ВР прийняла в другому читанні і в цілому проект Податкового кодексу України в редакції Кабінету міністрів. "За" проголосували 269 народних депутатів.

До ПК входить норма про те, що працювати за спрощеною системою оподаткування зможуть фізособи-підприємці з річним прибутком до 600 тис. грн (за умови наявності у них касового апарату) або з прибутком 300 тис.грн., але без касових апаратів.