"Спеціальних економічних зон у Харкові не буде", - заявив 19 листопада в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" президент Спілки податкових консультантів України, голова громадської колегії парламентського комітету з податкової і митної політики, харків'янин Леонід Рубаненко, коментуючи прийнятий 18 листопада Верховною Радою (ВР) Податковий кодекс.

За його словами, в кодексі передбачена інша форма підтримки пріоритетних напрямів економічного розвитку. "Для цього ввели поняття в Податковий кодекс - періодичне пільгування галузей. Зараз вибрали чотири галузі - літакобудування, суднобудування, легка промисловість і готельне господарство. Потім галузі, які отримують пільги, можуть змінитися. Ніяких зон більше ніколи не буде, цим ніхто не займається", - зазначив Л.Рубаненко.

Довідка "SQ". 7 жовтня ВР прийняла в першому читанні проект Податкового кодексу, внесений Кабінетом міністрів України. 16 листопада парламент розпочав розгляд проекту в другому читанні. У кодексі 340 статей.

16 листопада у Харкові та інших великих містах України відбулася акція протесту проти Податкового кодексу.

18 листопада ВР прийняла у другому читанні і в цілому проект Податкового кодексу України в редакції Кабінету міністрів. "За" проголосували 269 народних депутатів.

У Харкові 2000 р. був уведений Спецрежим інвестиційної діяльності. Близько 80 харківських підприємств - учасників СРІД користувалися податковими пільгами. У 2010 р. розроблялися нормативні документи, згідно яких у Харкові буде створено один з різновидів вільних економічних зон.