"Не вірте тим, хто говорить, що новий Податковий кодекс (ПК) розширює права податківців", - заявив 19 листопада в прес-центрі інформагентства "SQ" президент Спілки податкових консультантів України, голова громадської колегії парламентського комітету з податкової і митної політики, харків'янин Леонід Рубаненко. За його словами, права працівників податкової інспекції, згідно нового ПК, зменшилися, і "їм дуже не подобається те, що написано в кодексі. У багатьох моментах ПК дає їм по руках".

Як зазначив Л.Рубаненко, наприклад, підприємців останнім часом обурювала практика неприйняття податкових декларацій або приймання декларацій "до відома". Цю норму ввів попередній уряд у січні 2010 р. Тепер у кодексі прописана норма, що якщо в день подання декларації податківці її не прийняли, то на наступний день призначається службове розслідування відповідно до закону про державну службу. А за цим законом службове розслідування приводить до стягнення, звільнення та низки інших санкцій.

Л.Рубаненко також зазначив, що в суспільстві широко обговорювалася прописана в ПК норма про те, що податкові служби без рішення суду можуть здійснювати арешт майна. "Але ця норма взята з чинного законодавства: у господарських відносинах існує норма, що якщо хтось мені заборгував, і в мене є сумніви, що він віддасть мені борг, я йду до суду і подаю клопотання про накладення арешту на майно боржника. Суд виносить ухвалу і накладає арешт на 10 днів, щоб можна було подати позов з вимогою по суті. І цю норму ми прописали в ПК, щоб держава мала гарантію, що вона з нас щось стягне. Тому що коли прийде офіційна перевірка, майно боржника може бути вже продано. Потрібно забезпечити паритетність прав держави та платника податків, її і забезпечили, але норму виписали ще жорсткіше, ніж у чинному законодавстві", - зазначив Л.Рубаненко.

За його словами, з прийняттям ПК з'явилася можливість враховувати у бухгалтерському та податковому обліку кошти, отримані від продажу квот на викиди вуглекислого газу. Оптимізовано також облік діяльності компаній з управління активами. "Все, що в рамках реконструкції харківського аеропорту робить компанія "Нью-Систем АМ", за чинним законодавством - страшний головний біль для бухгалтера. Сьогодні методологія проведення подібних операцій прописана в ПК. Покращилася ситуація і для видобувних підприємств", - зазначив Л.Рубаненко .

Довідка "SQ". 7 жовтня Верховна Рада (ВР) прийняла в першому читанні проект Податкового кодексу, внесений Кабінетом міністрів України. 16 листопада парламент розпочав розгляд проекту в другому читанні. У той же день у Харкові та інших великих містах України відбулася акція протесту проти Податкового кодексу. 18 листопада ВР прийняла у другому читанні і в цілому проект Податкового кодексу України в редакції Кабінету міністрів.