Фізичні особи-підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування, повинні бути розділені на три категорії залежно від залучення найманих працівників і обсягу прибутку. Така ініціатива міститься в законопроекті "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва) № 8521, зареєстрованому в парламенті. Кабінет міністрів схвалив цей законопроект.

Як повідомила Державна податкова служба України (ДПСУ) на своєму сайті, до першої категорії будуть віднесені особи, які не використовують працю найманих працівників і обсяг прибутків яких не перевищує 150 мінімальних заробітних плат (близько 150 тис. грн.). Для таких підприємств встановлюється ставка податку в межах від 1 до 10% мінімальної заробітної плати (10-100 грн). Друга категорія - особи, які використовують працю не більше 10 найманих осіб, а обсяг прибутку не перевищує 1 тис. мінімальних заробітних плат (близько 1 млн. грн.). Ставка - від 2 до 20% мінімальної заробітної плати (20-200 грн). Ставка для третьої категорії встановлюється на рівні 3% від отриманої виручки за умови сплати ПДВ або 5% без сплати ПДВ. До неї відносяться особи, які мають не більше 10 найманих осіб та обсяг прибутку не перевищує 2 тис. мінімальних заробітних плат (близько 2 млн. грн.).

Як зазначили в ДПСУ, у разі отримання прибутку з порушенням вимог застосування спрощеної системи передбачено оподаткування за ставкою податку у розмірі 15% - для платників першої і другої категорії та за подвійною ставкою податку - для платників третьої категорії. "Йдеться про застосування платником податку іншого способу розрахунків, здійснення діяльності, не зазначеної у свідоцтві, перевищення граничного обсягу прибутку і т.д.", - йдеться в повідомленні ДПСУ.

Законопроект також визначає випадки анулювання органами податкової служби свідоцтва платника єдиного податку, зокрема, у разі виникнення податкової заборгованості  сплаті податку, здійснення господарської діяльності, на яку не поширюється спрощена система, перевищення граничного обсягу прибутку і т.д.

Як відзначають у ДПСУ, цим законопроектом передбачено ослаблення фіскального навантаження на ділові кола, розширення економічних можливості для ведення підприємницької діяльності та спрощення механізму адміністрування податків. "У його основу покладено ретельний, всебічний аналіз норм, їх обговорення та узгодження з підприємцями, професійними асоціаціями та громадськістю", - йдеться в повідомленні.


Довідка "SQ". У розробці законопроекту взяли участь фахівці Міністерства фінансів України, ДПСУ та інших центральних органів виконавчої влади. Документом, зокрема, пропонується скасувати введену з 1 квітня норму Податкового кодексу, якою запроваджено заборону юрособам відносити закупівлі товарів і послуг у спрощенців-фізосіб на валові витрати при визначенні об'єкта обкладення податком на прибуток.

Раніше перший віце-прем'єр-міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв повідомляв, що ряд міністерств і відомств повинні до 20 травня надати уряду результати аналізу діяльності фізичних осіб-підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування.

Крім цього законопроекту в парламенті групою депутатів, уже зареєстрований альтернативний законопроект щодо врегулювання діяльності спрощенців.

На 19 травня в Києві намічена всеукраїнська акція протесту підприємців, одна з вимог якої - прийняття законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування (№ 8276).