ДП "Завод "Електроважмаш" (Харків) до кінця травня завершить відвантаження гідрогенератора-двигуна для енергоблоку № 3 Ташлицької гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС, Миколаївська обл.). Про це 19 травня повідомили "SQ" у прес-службі "Електроважмашу".

Як повідомив заступник директора "Електроважмашу" з питань зовнішньоекономічної діяльності та маркетингу Сергій Шевченко, договір з оператором станції НАЕК "Енергоатом" на виготовлення і поставку гідрогенератора-двигуна був підписаний у грудні 2008 р. У 2009-2010 рр. підприємство виробляло та поставляло на станцію окремі вузли і деталі генератора. Повністю виготовлення гідрогенератора-двигуна було завершене в грудні 2010 р., у травні завод приступив до відвантаження найважчого вузла - статора генератора вагою 410 т.

Як пояснив С.Шевченко, статор виконаний з шести секторів, які будуть зібрані на ГАЕС. Чотири сектори вже відвантажені замовникові. Відвантаження ще двох секторів завершиться до кінця травня.

Довідка "SQ". Номінальна потужність поставляється гідрогенератора-двигуна становить 151 МВт у турбінному режимі і 211 МВт у насосному. На Ташлицькій ГАЕС, яка збудована біля Південно-Української АЕС (Миколаївська обл.) На р. Південний Буг, вже експлуатуються два гідроагрегати, укомплектовані гідрогенераторами-двигунами виробництва "Електроважмашу". Вони були введені в експлуатацію в 2006 і 2007 рр. Третій гідроагрегат планується запустити в 2011 р. Усього на Ташлицькій ГАЕС, згідно з проектом, передбачено встановлення шести блоків загальною потужністю 906 МВт у турбінному режимі і 1 тис. 266 МВт - у насосному.

На "Електроважмаші" працює близько 5,5 тис.осіб. У 2010 р. завод збільшив обсяги виробництва на 7,9%, випустивши продукції на 875 млн.грн.