"Націнки на ліки можна виключити на регіональному рівні за рахунок спеціальної програми в Харківській області", - заявив "SQ" головний науковий співробітник Державного наукового центру лікарських засобів (ДНЦЛЗ) Віктор Георгієвський. За його словами, кілька років тому він уже робив спробу організувати обласну програму, а тепер вона стала ще актуальнішою.

Як зазначив В.Георгієвський, планується, що в рамках програми буде здійснюватися замовлення на випуск і пряму поставку препаратів у клініки. "Щоб не було ніякої націнки, тому що з цього ланцюжка усунуться спекулянти. А оплачувати постачання препаратів будуть державна й обласна влади. Нам не потрібно багато препаратів, максимум два десятки. Головне, що в програмі будуть зацікавлені виробники ліків. Вони виробили, і до них гарантовано приїхали, наприклад, з Богодухова, і забрали продукцію. У рамках програми буде проходити і тендер на постачання ліків", - зазначив В.Георгієвський.

За його словами, в області працює обласна програма поставок медобладнання харківських виробників місцевим лікарням, у рамках якої медики отримали багато хорошої апаратури. "Складно сказати, коли запрацює обласна програма з лікарських препаратів. Можливо, буде потрібно роки два-три, щоб її запустити", - зазначив В.Георгієвський.

Довідка "SQ". Лікарські препарати в Харківській області виробляють 10 великих підприємств. У 2010 р. проводилися препарати 710 найменувань. Обсяги реалізації продукції цих підприємств у 2010 р. зросли приблизно на 65%  порівняно 2009 р., приблизно такі ж темпи зростання очікуються і в 2011 р. Обсяг експорту виріс на 30%, кількість працівників на підприємствах галузі - на 7,6% . Серед виробників лікарських засобів області - фабрики "Здоров'я народу", "Червона Зірка", завод "ГНЦЛС", фабрика "Біолік", "Стома", "Лекхім Харків" та "Мікрофарм". Обсяг вироблених у Харкові ліків складає 40% обсягу виробництва ліків в Україні.