Намір Нацбанку України ввести обмеження на дострокове зняття коштів зі строкових депозитів позитивно позначиться на банківській системі. Про це 18 лютого заявив журналістам керівник інформаційно-аналітичного центру "FOREX CLUB" в Україні Микола Івченко. "Така норма діє у багатьох країнах, наприклад, у Німеччині, Італії, Франції, Фінляндії. І ми до цієї норми теж рано чи пізно повинні прийти. Потрібно привчати населення до того, щоб термінові депозити залишалися в банку", - зазначив експерт.

За словами М.Івченка, до кінця лютого НБУ приймає будь-які пропозиції та зауваження до проекту цього закону, опублікованого на сайті Нацбанку. Він зазначив, що існує два варіанти того, як можна змінити закон, - м'який і жорсткий.

"За першим варіантом повної заборони на зняття коштів не буде, тобто людина може прийти і забрати гроші, але заплатить при цьому пеню, штраф. Така система діє в Австрії. Другий варіант передбачає, що буде повна заборона на дострокове зняття грошей, але при цьому НБУ встановить перелік, наприклад, з 10 випадків, коли можна буде зняти гроші достроково. Поки що проект цього закону від НБУ передбачає тільки три випадки, коли фізична особа може прийти і забрати гроші: оплата лікування, забезпечення майнової шкоди, забезпечення захисту в суді . При цьому в європейських країнах цей перелік є значно більшим, тому і в Україні його слід розширити. Наприклад, можна було б дозволити достроково знімати кошти з депозиту на навчання, ритуальні послуги, переїзди, форс-мажорні обставини, пов'язані з природними катаклізмами. Тобто необхідно зробити цей перелік більш гнучким, і тоді буде більше довіри з боку населення банківській системі", - зазначив експерт.

Як повідомив М.Івченко, після прийняття цього закону населення знизить обсяги вкладень у строкові вклади, при цьому зросте кількість вкладів до запитання. "Це буде тривати близько року. Але негативний вплив законодавчого нововведення буде короткостроковим. За рік-півтора в силу того, що у населення немає, за великим рахунком, альтернатив, куди нести гроші, люди знову почнуть відкривати депозити. Тобто ми сприймаємо це нововведення як тернистий шлях до поліпшення ситуації через короткострокові труднощі", - повідомив М.Івченко.