В этом году процентные ставки по кредитам могут снизиться на 3-4% - экспертБанківські відсоткові ставки за кредитами можуть знизитися в 2011 р. на 3-4%. Про це 18 лютого заявив журналістам керівник інформаційно-аналітичного центру "FOREX CLUB" в Україні Микола Івченко, коментуючи намір Нацбанку України ввести обмеження на дострокове зняття коштів зі строкових депозитів. "В умовах, коли людина може в будь-який момент достроково забрати свій депозитний вклад, комерційні банки не можуть спрогнозувати поведінку своєї ресурсної бази і в тому числі направити ці ресурси на кредитування того ж населення чи економіки. Якщо буде прийнятий закон, то у комерційних банків з'явиться більше "довгих" ресурсів, вони будуть стабільними, їх буде легше прогнозувати," - зазначив експерт.

За його словами, саме обмеження на дострокове зняття коштів зі строкових депозитів буде для комерційних банків підставою для зниження відсоткових ставок за кредитами. "Примірне зниження ставок за кредитами буде корелювати зі зниженням ставок за депозитами. Якщо цього року ми очікуємо зниження ставок за депозитами на 3-4% у гривнях, то приблизно таке ж зниження буде зі ставками за кредитами. Ми бачимо істотне відновлення в споживчому кредитуванні: з липня його обсяги зросли на 4%. Банки почали кредитувати купівлю побутової техніки, меблів і т.д. У цьому секторі ймовірність зниження ставок досить істотна, оскільки ставки досить високі, можуть бути по 30-35%, відповідно, падіння може скласти 6-7%. Падіння ставок в автокредитуванні теж буде десь на рівні 3%. Найбільш проблемним залишається іпотечне кредитування, відновлення якого очікується тільки восени, в кінці року, коли обсяги кредитування почнуть рости. Тут імовірність зниження відсоткових ставок у гривні теж може бути близько 3%", - повідомив М.Івченко.

У той же час, за його словами, необхідно враховувати, що на темпи зниження ставок за кредитами і депозитами буде впливати інфляція, яка може їх сповільнити.