Експертно-аналітична рада з питань участі держави в капіталізації банків Кабміну змінила свій склад. Про це йдеться у розпорядженні уряду України від 16 лютого № 119-р. З держоргану виведені віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко, голова НБУ Сергій Арбузов і директор департаменту політики розвитку фінансових послуг Мінфіну Володимир Коцюба. Замість них у раду ввели першого віце-прем'єр-міністра Андрія Клюєва, першого заступника голови Нацбанку Юрія Колобова та директора департаменту правового забезпечення Мінфіну Ярослава Матузка. Крім того, Андрій Клюєв призначений заступником голови ради. (Http://delo.ua)

Довідка "SQ". Експертно-аналітична рада - це консультативно-дорадчий орган, і його основна функція - надавати рекомендації уряду з питань участі в рекапіталізації банків. Це стосується як вже націоналізованих фінустанов, так і потенційних претендентів на рекапіталізацію.

Верховна Рада Україна прийняла закон, за яким зобов'язала всі українські банки надати Нацбанку інформацію про своїх власників. "Тепер цей закон зобов'язує їх відкрити весь ланцюжок: від акціонерів до фізичних осіб. Багатьом це не сподобалося, тому саме цей нюанс нового закону залишився невідомий громадськості", - повідомив один з авторів законопроекту, член ПР Юрій Воропаєв. (Http://ura-inform.com)

Довідка "SQ". ВР 15 лютого ухвалила закон № 0884 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)", яким передбачається підвищення мінімально допустимого розміру статутного фонду створюваних банків з 75 млн.грн. до 120 млн грн. До того ж існуючі банківські установи, у яких розмір статутних фондів складає менше 120 млн гривень, за п'ять років повинні будуть привести їх розміри до потрібного рівня. За словами Ю.Воропаєва, у разі, якщо банки не зможуть цього зробити, "то їм доведеться розпрощатися зі своєю ліцензією".

Національний банк України рекомендує комерційним банкам пропонувати клієнтам при розрахунках користуватися валютою країн-учасниць СНД. Про це йдеться в листі НБУ комбанкам. У документі вказується, що за умови існування ознак стабілізації на валютному ринку України доцільно вжити заходів, спрямованих на поширення використання національної валюти в міждержавних розрахунках. "Виходячи з вищевикладеного, Національний банк України рекомендує уповноваженим банкам у процесі роботи з клієнтами запропонувати їм розглянути можливість використання національних валют держав-учасниць СНД як розрахункових валют для обслуговування розрахунків у межах торговельного обороту", - йдеться в листі. На думку НБУ, зусилля з більш інтенсивномговикористання національних валют у розрахунках резидентів за експортно-імпортними договорами з нерезидентами можуть сприяти зниженню транзакційних витрат суб'єктів господарювання, а також скороченню потреби національної економіки в іноземній валюті та зменшення тиску на обмінний курс гривні. (Http://www.unian.net)