Урочиста церемонія введення в експлуатацію електропідстанції "Дергачі" пройшла 17 листопада в м.Дергачі Харківської області. У заході взяли участь перший віце-президент НАК "Енергетична компанія Україна", голова наглядової ради АК "Харківобленерго" Олександр Позняков, заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб і перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов. Начальник інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю в Харківській області Олександр Мальцев вручив керівництву обленерго дозвіл на введення в експлуатацію підстанції з сьогоднішнього дня.

Як повідомив голова правління АК "Харківобленерго" Сергій Кирик, спорудження підстанції "Дергачі" стало останнім етапом реалізації компанією Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні Євро-2012. Загальна вартість будівництва підстанції склала близько 136 млн. грн. Як зазначив С.Кирик, електропідстанція "Дергачі" дозволить подолати перевантаження центральної частини Харкова і здійснити подачу в місто додаткової потужності в 140 мВт. Він підкреслив, що потреба Харкова в електроенергії становить 900 мВт. Підстанція забезпечуватиме електрикою половину об'єктів Євро-2012 у місті, включаючи стадіон "Металіст" і метрополітен. Також підстанція "Дергачі" забезпечує з'єднання ТЕЦ-5 зі станцією метро "Перемога". Крім того, введення цієї підстанції розвантажить підстанції "Павлівська" і "Холодногірська".

Заступник голови ХОДА В.Дулуб зазначив, що "це героїзм людей, які, незважаючи на фінансові проблеми, побудували підстанцію вчасно". "Підстанція побудована за вісім місяців відповідно до найсучасніших технологій та з використанням сучасних матеріалів. Завдяки введенню в експлуатацію цієї підстанції ми розв'язали проблеми з постачанням електрикою стадіону "Металіст", різних промислових і соціальних об'єктів і, звичайно ж, будинків Дергачівського району", - підкреслив В.Дулуб.

Як зазначив О.Позняков, "Харківобленерго" хоч і відчуває певні фінансові складнощі, але все одно відкриває найсучасніші об'єкти в енергетичній сфері. "Ми ставили завдання перед "Харківобленерго" щороку вводити в експлуатацію по одній підстанції, і підприємство з цим справляється. Електропідстанція "Дергачі" гарантує Харкову надійне електропостачання не тільки в період Євро-2012, а й на наступні років 10-15. Це дозволить розвивати соціальну інфраструктуру, надійно забезпечувати споживачів електроенергією", - додав О.Позняков.

Віце-мер О.Кривцов підкреслив, що підстанція "Дергачі" хоч і знаходиться за межами Харкова, але постачати місто електроенергією, як і Дергачівський та Золочівський райони. "Без введення в експлуатацію підстанції "Дергачі" реконструкція підстанцій, що знаходяться в центрі Харкова, неможлива. Також підстанція "Дергачі" важлива для надійної експлуатації всіх об'єктів Євро-2012. Але чемпіонати приходять і йдуть, а місто залишається. І ця підстанція буде служити Харкову завжди", - зазначив О.Кривцов.

Окрім того, віце-мер додав, що міська влада сприятиме вирішенню проблеми багатомільйонного боргу КП "Вода" перед "Харківобленерго". "Ми будемо звертатися до народних депутатів, до уряду, щоб у найкоротші терміни борг повернули. Але найголовніше - ліквідувати причину, через яку цей борг зростає щомісяця", - підкреслив О.Кривцов.

О.Мальцев під час відкриття підстанції зазначив, що завжди приємно мати справу з професіоналами. "А "Харківобленерго" - це команда професіоналів. Я завжди буваю на об'єктах обленерго, які вводяться в експлуатацію, оскільки це одна з небагатьох компаній, до якої у нашій організації немає жодних питань", - додав О.Мальцев.

 

Довідка "SQ". У рамках виконання Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні Євро-2012 "Харківобленерго" побудувало: нові підстанції "Перемога", "Каштанова", "Дергачі" і повітряні лінії 110 кВ "Сокольники - Перемога" та "Перемога - Дергачі", а також реконструйовані ПС "Салтівська", "Світло Шахтаря", "Сокольники" і "Павлівська". Загальна вартість реалізації проекту технічного переозброєння енергетичного господарства Харкова перевищила 600 млн.грн.