Взаємовигідну схему співпраці з Росією потрібно розробити для Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП). Про це 17 лютого на сесії Харківської облради заявив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

За словами М.Добкіна, зараз для авіазаводу актуальні плани з повернення зовнішніх ринків і робота на наповнення внутрішнього ринку. "Літак харківського виробництва АН-140 успішно працює на півночі Росії. Але Росія захищає свої ринки. У Росії готові закупити велику партію цих літаків, якщо вони будуть зібрані на заводі в російському Воронежі. Уряд України працює над вирішенням цього питання, і я думаю, що буде знайдено взаємовигідний для наших країн варіант", - зазначив М.Добкін.

За словами губернатора, у сфері танкобудування з початку незалежності України харківський завод ім. Малишева з росіянами не співпрацює. "Ми є конкурентами Росії в танкобудуванні. Зараз виробництво бронетехніки розвивається за рахунок Іракського контракту, який раніше був "завалений", але буде успішно реалізований. Є також перспективи у розвитку іншої спеціальної продукції, про яку поки ще рано говорити", - зазначив губернатор.

Довідка "SQ". Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х рр. XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а, починаючи з 1999 р., серійно виготовляє регіональний турбогвинтовий Ан-140.

ДП "Завод ім.Малишева" виконує низку державних замовлень, зокрема, виробництво партії танків "Оплот", модернізацію танків до рівня бойової машини "Булат", а також замовлення на виробництво бронетранспортерів, які будуть поставлені в Ірак.