Из-за низких тарифов на электроэнергию население больше проигрывает, чем выигрывает - представитель Нацкомиссии регулирования энергетики в Харькове"Населення більше програє, ніж виграє через низькі тарифи на електроенергію в Україні для фізичних осіб", - заявив 16 лютого журналістам представник Національної комісії регулювання електроенергетики в Харківській області Сергій Головко. За його словами, зараз тариф на електроенергію для населення в чотири рази нижчий, ніж для підприємств. Через високий тариф стають дорожчими послуги і товари (для виробництва яких потрібна електроенергія), що, в кінцевому рахунку, відбивається на сімейному бюджеті.

Як зазначив С.Головко, зараз оптова ціна електроенергії на ринку складає 54 коп. за кВт/год (без ПДВ). Саме за такою ціною закуповують електроенергію обленерго. Для населення тариф встановлено в розмірі 24,36 коп. Утворюється різниця в тарифах, яка в 2010 р. склала 20 млрд.грн. Цю "дотацію" "Енергоринок" стягнув з інших споживачів (підприємств), у результаті на стільки ж зросли і ціни на товари. "Це відбувається тому, що вартість електроенергії закладена в собівартості будь-якого товару - у вигляді витрат на виробництво і, наприклад, на освітлення магазину, де цей товар був куплений. У результаті населення в чотири рази більше переплачує за рахунок високих цін на продукти та послуги, ніж отримує прибутку від низьких тарифів", - заявив С.Головко.

За його словами, знайти вихід із ситуації дуже непросто. "Приймати заходи потрібно було ще років 15 тому. А тепер поступове вирівнювання цін буде малоефективним. Потрібно терміново виправляти ситуацію. В жодній країні світу немає такої різниці в тарифах для промисловості і населення. Більш того, в інших країнах, наприклад, в Угорщині, тарифи для населення вищі, ніж для промисловості, а загальна ціна електроенергії вища, ніж в Україні. При цьому потрібно врахувати, що виробництво в Україні в 4-5 разів більше енергозатратне, ніж у Європі. Через це Україна втрачає конкурентність на світових ринках . У зниженні енергозатратності також є резерв для підвищення зарплат", - зазначив С.Головко.

Він також зазначив, що навіть якщо зараз у країні вирівняти тарифи для населення і промисловості, то складно прогнозувати, що зроблять підприємства. "Коли тарифи для промисловості знизяться, потрібно чекати, що у відповідь на таку міру підприємства візьмуть і знизять ціни на товари. Але, найімовірніше, цього не станеться. Тому потрібно шукати інший вихід. Найкраще було б скасувати ПДВ з оплати електроенергії для населення, за рахунок чого на 20% підвищити тарифи (для населення)", - зазначив С.Головко.

За його словами, в цій ситуації сума оплати для мешканців країни залишиться колишньою і підвищення тарифу не викличе соціальної напруженості. Підвищення тарифу для населення на 20% дасть можливість на 30% знизити тариф для промисловості. У результаті промисловість отримає на 3% більше прибутку. Цей прибуток можна буде стягнути як компенсацію збитку, понесеного "Енергоринком" на втраті ПДВ.

За словами представника нацкомісії, вартість електроенергії зростає, наприклад, у Росії. У цій країні загальний тариф встановлює федеральна служба, а потім місцеві служби стверджують місцеві тарифи. У Бєлгороді в 2009 р. тариф склав 2,15 руб. за кВт/год, у 2010 р. - 2,36 крб., у 2011 р. - 2,6 руб. А наприклад, у Москві тариф на 2011 р. становить 3,8 руб.кВ/год.

Довідка "SQ". В Україні найдорожчу за собівартістю електроенергію виробляють на теплових електростанціях, середня за собівартістю - на атомних станціях, а найдешевшу - на ГЕС.

НКРЕ з 1 лютого 2011 р. підвищила на 30% вартість електроенергії для населення, що споживає за місяць більше 150 кВт/год. Підвищений тариф буде діяти на обсяги електроенергії, яка споживається понад встановлену норму.
Крім того, така ж схема збільшення тарифів запропонована для людей, які мешкають у будинках, обладнаних кухонними електроплитами та/або електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості). Однак поріг, з якого ціна електроенергії підвищиться на 30%, у цьому випадку становить 250 кВт/год на місяць.

Нові тарифи, які будуть встановлюватися за понадлімітне споживання електроенергії, складуть: для населення - 31,67 коп. за кВт/год (+7,31 коп.); для населення, що мешкає в сільській місцевості, - 29,25 коп. за кВт/год (+6,75 коп); для населення, що мешкає в багатоквартирних будинках, обладнаних кухонними електроплитами та/або електроопалювальними установками, - 24,34 коп. за кВт/год (+5,62 коп.).