На "Харьковоблэнерго" сложилась катастрофическая финансовая ситуация - директор предприятияНа АК "Харківобленерго" склалася катастрофічна фінансова ситуація. Про це 16 листопада на сесії Харківської міськради заявив директор "Харківобленерго" Сергій Кирик. За його словами, загальний дефіцит коштів компанії на 1 вересня становить 209 млн.грн. "Ускладнюють ситуацію борги минулих років, які вантажем висять на компанії", - підкреслив С.Кирик.

Одним з найбільших боржників "Харківобленерго" є КП "Харківкомуночиствод", яке стало правонаступником боргів КП "ВТП "Вода" після об'єднання підприємств. Як заявив на сесії генеральний директор "Харківкомуночистводу" Іван Корінько, на сьогодні борги його підприємства перед "Харківобленерго" складають 172,8 млн.грн. І.Корінько також підкреслив, що чинні тарифи на послуги підприємства покривають лише 50% його витрат.

Під час сесії міськрада ухвалила звернення до Верховної Ради, Кабінету міністрів, Національної комісії регулювання електроенергетики та Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг.

У цьому зверненні міськрада просить втрутитися в ситуацію, що склалася в КП "Харківкомуночиствод" з тарифами на водопостачання і водовідведення, а також з розрахунками за електроенергію з АК "Харківобленерго". "Стрімке зростання тарифів на електроенергію, які не збалансовані з тарифами на послуги з водопостачання та водовідведення, призвів до ситуації, коли у КП "Харківкомуночиствод" об'єктивно відсутня можливість платити за спожиту електроенергію", - йдеться у зверненні.

У документі також говориться, що збитки від економічно необгрунтованих тарифів щомісяця складають 14,7 млн. грн. Чинні тарифи на водопостачання відшкодовують лише 52%, а на водовідведення - 49,2% мінімально необхідних витрат для стабільного функціонування підприємства.

Довідка "SQ". З 1 лютого цього року харків'яни платять за один кубометр холодної води 2,268 грн. на місяць. Тариф на водовідведення з 1 жовтня минулого року становить 5,05 грн./куб. м (без ПДВ).

12 січня 2011 р. на сесії Харківської міськради було ухвалене рішення про приєднання КП "ВТП "Вода" до КП "Харківкомуночиствод". Як сказано в пояснювальній записці до рішення, збитки КП "Вода" за 9 місяців 2010 р. склали 51,5 млн.грн., КП "Харківкомуночиствод" - 4,6 млн.грн., тому підприємства змушені залучати кредити для своєчасних розрахунків за електроенергію та ремонт інженерних мереж, а реорганізація призведе до більш результативного використання об'єднаних ресурсів.

Як заявляв 8 червня директор "Харківкомуночистводу" Іван Корінько, нове об'єднане підприємство називатиметься "Харківкомуночиствод". "Ми залишаємо назва одного з об'єднаних підприємств, щоб спростити і здешевити процедуру відкриття нового", - підкреслив І.Корінько. За його словами, надалі планується перейменувати нову комунальну структуру в "Харківміськводоканал".

1 жовтня КП "ВТП "Вода" та КП "Харківкомуночиствод" об'єднали в одне водопровідно-каналізаційне підприємство.