У Харкові зараз не ведуться роботи на семи будмайданчиках, тоді як у першій половині 2009 р. таких об'єктів було 26. Про це "SQ" повідомили в маркетинговій службі ІБК "Авантаж". Фахівці служби зазначили, що це свідчить про те, що більшість харківських забудовників, що працюють в сегменті житлової нерухомості, "успішно подолали фінансова криза і істотно збільшили будівельну активність в місті".

За даними служби, зараз реальна пропозиція на ринку первинної житлової нерухомості Харкова складає 46 об'єктів, з них 16 здано в експлуатацію, решта 30, загальною площею 608 048 кв.м, знаходяться на різних стадіях будівництва. Серед 30-ти об'єктів, що будуються на 7 з них, загальною площею 126 700 кв. м, як згадувалося вище, будівництво не йде. На 17 будівельних майданчиках, загальною площею 345 840 кв.м, відзначений мінімальний рівень діяльності. На 6 об'єктах, загальною площею 135 508 кв.м, за даними аналітиків корпорації "Авантаж", роботи ведуться активними темпами.

Також експертами відмічена тенденція збільшення попиту на житлову первинну нерухомість в Харкові, що підтверджує відхід з ринку в квітні-травні п'яти житлових об'єктів, загальною площею 103 200 кв.м.

Фахівці служби підкреслили, що в місті існує потенціал зростання пропозиції: крім 46 об'єктів, які пропонуються до продажу, на ринку первинної житлової нерухомості представлено 20 об'єктів, загальною площею 651 700 кв. м., які не будуються і не продаються (знаходяться на нульовій стадії реалізації). Так, можна припустити, що з подальшим збільшенням попиту на ринку, власники цих об'єктів зможуть знайти кошти для відновлення реалізації проектів.

Довідка "SQ". Служба маркетингу корпорації "Авантаж" більше п'яти років проводить регулярний моніторинг ринку житлової та комерційної нерухомості Харкова. Інвестиційно-будівельна корпорація "Авантаж" здійснює свою діяльність у чотирьох напрямках: девелопмент, будівництво, інвестиційна діяльність та корпоративне управління підприємствами.