"Польський інвестиційний бізнес уважно стежить за українським ринком", - зазначив керівник представництва Варшавської фондової біржі (ВФБ) в Україні Андрій Дубецько. За його словами, після того як на альтернативній біржовій площадці "NewConnect" свої цінні папери розмістить група компаній "Агроліга" (Харків, Agroliga Group plc), увага до "NewConnect" в Україні зросте. Вже проявляють ініціативу низка київських і львівських компаній. Як наслідок, зросте і увага до України і з боку ВФБ.

За словами А. Дубецька, 21-22 червня ВФБ організовує роад-шоу, присвячене популяризації ринку "NewConnect" у Словаччині та Чехії, де "NewConnect" популярна завдяки вдалому досвіду компаній "Photon Energy as" і "BGS Energy a.s" (Чехія). Наступною країною, де ВФБ проведе роад-шоу, може стати Україна, яку поляки розглядають як важливого стратегічного партнера. За останній рік в Україні зросла кількість IPO-партнерів біржі, "дозрів" третій після чеських "Photon Energy" і "BGS Energy" непольських емітент для "NewConnect" - "Агроліга".

"Формат приватного розміщення на "NewConnect" з невеликою кількістю інвесторів дійсно цікавий середнім українським підприємствам", - відзначив фінансовий директор компанії "Агроліга" Дмитро Бабаєв. За його словами, криза практично не позначилася на показниках українських агропідприємств, тому "Агроліга" вирішила розмістити частину своїх акцій на одній з європейських бірж. "Це доцільніше, ніж використовувати дорогі кредитні ресурси на місцевому ринку. Коли перед "Агролігою" стало питання вибору майданчика," NewConnect "запропонував найбільшу зручну процедуру розміщення. Тому ми зупинилися на Польщі", - відзначив Д. Бабаєв.

"Варшавська біржа - найбільший майданчик Центральної і Південно-Східної Європи, а її "NewConnect" - однин з таких майданчиків для малих і середніх компаній, що найбільш динамічно розвиваються", - зазначив голова ради директорів інвестгрупи "Авантаж Капітал" (Харків) Юрій Костоглодов. "Поляки активно зміцнюють позиції в сусідніх державах, у тому числі і в Україні. Основний майданчик вже давно і успішно працює з великим українським бізнесом, а з допомогою "NewConnect" вони протягом року-двох стрімко вийдуть на ринок середніх компаній. Кращих умов поки не пропонує жодна біржа", - зазначив Ю. Костоглодов.

Довідка "SQ". Варшавська фондова біржа заснована в 1991 р. За 18 років існування стала лідером у Центрально-Східній Європі - є найбільшою біржею за показниками обсягу торгів та ринкової капіталізації, а також одним з найбільш динамічних ринків IPO в регіоні. "NewConnect" - альтернативний майданчик ВФБ. Ринок відкрився 30 серпня 2007 р. На сьогодні на "NewConnect" котирується більше 110 компаній. За даними дослідження "IPO Watch Europe PwC 2009", "NewConnect" посів друге місце серед інших альтернативних торгових майданчиків Європи.

Інвестиційна група (ІГ) "Авантаж Капітал" створена в лютому 2010 р. як самостійне інвестиційне спрямування ІБК "Авантаж". До складу ІГ входить ТОВ "ІГ "Авантаж Капітал" - керуюча компанія групи і компанія з управління активами "Авантаж Капітал Менеджмент". До кінця року в ІГ з'являться ще 2 компанії: підприємство - торговець цінними паперами і фінансова компанія. Основними напрямками діяльності ІГ є : корпоративні інвестиційні рішення (Corporate Investment Solutions) та управління приватним капіталом (Private Wealth Management).

Група компаній "Агроліга" працює на українському ринку агропродукції з 1992 р. Підприємства вирощують широкий спектр зернових культур, займаються переробкою соняшника в олію і молочним тваринництвом. "Агроліга" обробляє понад 5,5 тис.га землі в Харківській області. Потужність заводу з переробки соняшнику - 20 тис.т на рік. Молочне стадо налічує більше 500 голів.