В Харькове разработали программы электронного управления городомКілька програм електронного управління містом розроблені в Харкові. Про це 16 лютого під час першого міжнародного конгресу "Розумне місто", який проходить у Харкові, повідомив заступник харківського міського голови Сергій Кадигроб. За його словами, прикладом такої програми є "Електронне місто" з електронними паспортами будинків.

"Ми хотіли б привернути увагу інвестрів до інновацій насамперед у сфері управління житлово-комунальним господарством. У цій галузі є перспектива для державного і приватного партнерства. Для цього потрібно небагато - внести зміни до законодавства, щоб залучити інвесторів і щоб у них було бажання займатися такою роботою", - заявив С.Кадигроб.

Він зазначив, що буде організована спеціальна презентація, в ході якої відвідувачам пояснять, що таке система "Електронне місто". "Наприклад, у будинку є рік народження (я сподіваюся, що року смерті ми не побачимо), площа та інші дані. У процесі життя дома з ним проводять різні дії: хтось приходить і ремонтує, хтось перебудовує всередині, хтось вселяється і виселяється. І уся ця історія повинна бути зосереджена в одній базі даних. І потім, коли буде прийматися рішення про капремонт або інші дії із будинком, ця інформація буде братися до уваги", - зазначив С.Кадигроб.

За його словами, крім того, електронний паспорт будинку надасть додаткову можливість керувати будинком. "Поставивши додаткові контролери, ми зможемо керувати ліфтами, горищними приміщеннями та підвалами. Адже ми робимо паспорт для того, щоб будинок був єдиним цілим", - зазначив С.Кадигроб.

Апробація програми запровадження електронних паспортів будинків уже проходить у двох районах міста.

Довідка "SQ". Програма конгресу "Розумне місто" включає пленарні засідання "Розумне місто: європейський досвід і перспективи для Харкова" та "Сучасні інформаційні технології на службі міста". Мета заходу - обговорення та впровадження новітніх технологій у сфері планування міського середовища, розвиток інфраструктури міста, використання сучасних технологій в сфері управління та координації всього життя мегаполісу. Організатори форуму - Харківська міська рада та компанія "Інвестиції у Харків".