При купівлі-продажу вторинного житла в Харкові знизився рівень торгу. Про це повідомили "SQ" у службі маркетингу компанії "Харківське агентство нерухомості". За їх інформацією, середній рівень торгу при таких угодах за 10 місяців 2011 р. знизився порівняно з аналогічним показником минулого року з 859 до 811 дол. за квартиру. Таким чином, зниження рівня торгу склало 5,5%.

У компанії підкреслили, що поступове зменшення цього показника протягом останніх трьох років говорить про оздоровлення ринку вторинної житлової нерухомості в цілому. За прогнозом експертів, до кінця року рівень торгу буде продовжувати знижуватися.

"Збільшення торгу означає, що продавці нерухомості не бачать підстав для будь-якого зростання цін і намагаються швидше позбутися від квартир. Така ситуація була характерна для України в період світової фінансової кризи 2008 р. Нинішня ситуація на ринку більше нагадує докризовий період, коли торг був мінімальний", - зазначив маркетолог компанії Максим Клименко. Збільшення даного показника у вересні до 918 дол. за квартиру, заявив експерт, пояснюється тим, що тоді почала продаватися житлова нерухомість, яка була виставлена ​​на продаж 1-2 роки тому. Продавці цих об'єктів у середньому знижували ціну на 2-3 тисячі дол.

Експерти оцінили жовтня 2011 як досить результативний місяць за рівнем продажів. При цьому ціни на нерухомість у цей період порівняно з вереснем фактично не змінилися. Попит на вторинне житло зріс у жовтні порівняно з вереснем на 11%, а пропозиція знизилася на 2,5%.

Довідка "SQ". Компанія "Харківське агентство нерухомості" заснована 1996 р. Надає повний пакет послуг купівлі, продажу та оренди житлової і комерційної нерухомості, а також надає консалтингові послуги з аналізу ринку.