Підприємства комунальної теплоенергетики Харківської області мають найбільший в Україні борг за спожитий у цьому опалювальному сезоні природний газ. Про це повідомили "SQ" у прес-службі ДК "Газ Україна".

За даними прес-служби, борг харківських підприємств становить 193 млн.грн. Далі йдуть підприємства Донецької - 167 млн.грн., Дніпропетровської - 162 млн.грн., Одеської - 78 млн.грн., Запорізької - 71 млн.грн., Луганської - 57 млн.грн., Київської - 55 млн. грн. , Львівської - 52 млн.грн., Полтавської - 35 млн. грн., Сумської областей - 33 млн.грн., а також АР Крим - 41 млн.грн.

На 12 листопада, заборгованість теплопостачальних підприємств (без АЕК "Київенерго") за спожитий з початку поточного опалювального сезону природний газ перевищила 1,24 млрд. грн. При цьому столична енергокомпанія "Київенерго" за 2009-2010 рр. заборгувала ДК "Газ України" понад 911,7 млн.грн.

Як відзначили в прес-службі ДК "Газ Україна", найбільш низький рівень розрахунків за спожитий газ у підприємств комунальної теплоенергетики Одеської (6%), Харківської (8%), Житомирської і Закарпатської (по 12%), Дніпропетровської (14%), Київської та Івано-Франківської (по 15%), Вінницької, Запорізької та Кіровоградської (по 16%) областей, а також АР Крим (8%) і м. Севастополя (17%).

ДК "Газ Україна" звернула увагу керівництва місцевих органів влади і підприємств комунальної теплоенергетики на те, що планові обсяги газу на наступну декаду будуть виділятися у відповідності з рівнем розрахунків теплоенергетиків за газ. Таке рішення обумовлене незадовільним станом розрахунків.

Довідка "SQ". Згідно положення ст.13 закону України "Про теплопостачання", відповідальність за теплопостачання покладена на органи місцевого самоврядування. Відповідно до вимог постанови Кабінету міністрів від 27 грудня 2001 р., імпортований природний газ реалізується в Україні лише за умови стовідсоткової оплати споживачами використаного природного газу.