Міністерство фінансів України 3 червня опублікував перелік банків, які будуть виконувати функції агентів з оформлення відшкодування ПДВ облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП). У цей перелік також включено ПАТ "Мегабанк" (Харків). Про це повідомив сайт банку з посиланням на начальника Головного управління цінних паперів та фондового ринку банку Олексія Яценка.

За його словами, згідно з відповідною постановою Кабміну, "Мегабанк" пропонує здійснити оформлення бюджетного відшкодування сум ПДВ шляхом придбання платниками ПДВ ОВДП через представництва "Мегабанку" за місцезнаходженням юридичної особи.

Також банк планує надавати додаткові послуги з операцій з ОВДП, серед яких - кредитування за ринковими процентними ставками на строк від одного до шести місяців під забезпечення ОВДП; продаж ОВДП на вторинному ринку на вигідних для клієнта умовах; викуп ОВДП у портфель банку; надання консультацій.

Довідка "SQ". Для оформлення бюджетного відшкодування сум ПДВ шляхом придбання платниками ПДВ необхідно відкрити рахунок в цінних паперах згідно діючого тарифам. Для відкриття рахунку в цінних паперах необхідно надати відповідні документи.

ПАТ "Мегабанк" - банк з іноземним капіталом, діє на ринку банківських послуг України з 1990 р. Послугами банку користуються понад 368 тис. клієнтів. Регіональна мережа нараховує 196 підрозділів в 25 регіонах України, а також 95 банкоматів та 180 терміналів по всій території України. На 1 червня 2010 р. активи банку складають 3 млрд. 330 млн. грн., кредитно-інвестиційний портфель - 2 млрд. 603 млн. грн., капітал банку - 811 млн. грн., прибуток цього року - 713 тис. грн. "Мегабанк" має ліцензію Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку - діяльність з торгівлі цінними паперами.

Згідно з постановою Кабінету міністрів України від 12 травня 2010 р. № 368, платники податку, які задекларували суму ПДВ до 1 травня 2010 р., можуть не пізніше 25 червня 2010 р. подати документи до органів державної податкової служби для отримання облігацій в рахунок невідшкодованих сум ПДВ. Перелік банків-агентів, які мають право обслуговувати обіг ОВДП, що випускаються для відшкодування ПДВ і, які є клієнтами депозитарію НБУ, був визначений Міністерством фінансів України.