В мире пока нет альтернативы атомной энергетике - почетный гендиректор "Турбоатома"Альтернативи атомній енергетиці у світі на сьогодні немає. Про це 15 квітня на зустрічі російсько-української делегації та керівництва ВАТ "Турбоатом" (Харків) заявив почесний генеральний директор підприємства Анатолій Бугаєць. За його словами, події на японській АЕС "Фукусіма-1" хоч і стривожили світ, але не призведуть до скорочення кількості АЕС. "Сонячна енергетика, вітрова, біоенергетика - хіба це енергетика? Так, дрібниця. Атомній енергетиці, незважаючи на Чорнобильську катастрофу, на події в Японії, немає заміни. Що буде зі світом без електрики? Це основа цивілізації. У Франції 80% енергії виробляють АЕС. У світі працює 191 атомна електростанція. Якщо їх закрити, з чим ми залишимося?" - зазначив А.Бугаєць. Він підкреслив, що у світлі недавніх подій необхідно приділяти більше уваги безпеці на АЕС.

Також під час зустрічі керівництво "Турбоатома" поінформувало гостей про перспективи і значення співпраці заводу з Росією. Генеральний директор "Турбоатома" Віктор Субботін відзначив, що сумарна потужність обладнання, поставленого "Турбоатомом" на підприємства Російської Федерації, складає 52,8 млн. кВт, або 25% загальної встановленої потужності електростанцій Росії. "Ми постійно знаходимося в тісному контакті з Росією - як в енергетиці, так і в конкурентній боротьбі. До Москви приїжджаємо практично щомісяця", - зазначив В.Суботін.

Участь у зустрічі з керівництвом "Турбоатома" взяли депутат Державної думи Російської Федерації Ігор Касатонов, співробітник Інституту країн СНД Валентина Гайденко, генеральний директор Центру політичної кон'юнктури Сергій Міхєєв (усі - Росія), українські політологи Дмитро Видрін і Володимир Фесенко, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов, головний редактор газети "Известия в Україні" Яніна Соколовська та заступник головного редактора журналу "Експорт озброєнь і оборонний комплекс України" Володимир Копчак.

 

В мире пока нет альтернативы атомной энергетике - почетный гендиректор "Турбоатома" В мире пока нет альтернативы атомной энергетике - почетный гендиректор "Турбоатома"
В мире пока нет альтернативы атомной энергетике - почетный гендиректор "Турбоатома" В мире пока нет альтернативы атомной энергетике - почетный гендиректор "Турбоатома"
В мире пока нет альтернативы атомной энергетике - почетный гендиректор "Турбоатома" В мире пока нет альтернативы атомной энергетике - почетный гендиректор "Турбоатома"

 

Довідка "SQ". "Турбоатом" поставив для російської енергетики 48 турбін для АЕС потужністю 25 940 МВт. Завод виробляє турбіни для споруджуваних російських АЕС: Нововоронезької, Курської, Смоленської, Кольської, Калінінської, Ленінградської, Балаковської і Ростовської. Для 36-ти ТЕС і ТЕЦ завод виготовив і поставив 117 турбін загальною потужністю 21 025 МВт (12,6% загальної потужності ТЕС РФ). Для 29 ГЕС було поставлено 107 турбін потужністю 5902 МВт і 46 гідрозатворів (13% загальної потужності ГЕС РФ).

Завод активно співпрацює з російськими науково-дослідними інститутами та проектно-конструкторськими організаціями, серед яких - Науково-виробниче об'єднання з дослідження й проектування енергетичного обладнання ім. І.І.Ползунова, Всеросійський теплотехнічний інститут, Центральний науково-дослідний інститут технології машинобудування, "Атоменергопроект", "Теплоелектропроект", "Гідропроект" та ін.

Російсько-українська делегація відвідала завод "Турбоатом" після участі в конференції на тему: "Російсько-українські відносини - рік після "Харківських угод", яка пройшла 14 квітня в Харкові. Організаторами заходу виступили посольство Росії в Україну, агентство" РІА Новости "і Інститут країн СНД за сприяння Фонду підтримки демократичних ініціатив Євгенія Кушнарьова. Серед учасників форуму - депутати Державної Думи Росії Костянтин Затулін та Ігор Касатонов, представники російських ЗМІ, політологи з України та Росії.