"Чи підключать заводи Харкова до реалізації проекту розробки вітчизняного ракетного комплексу, буде залежати від обсягів держзамовлення", - повідомив "SQ" 15 лютого генеральний директор ДНВО "Комунар" (Харків) Любомир Сабадош після засідання регіонального комітету з економічних реформ в Харкові, на якому президент України Віктор Янукович заявив про курс на розвиток ракетно-космічних технологій.

"Якщо буде говоритися про випуск десятка виробів на рік, то це не завдання серійних заводів. Свого часу завод "Комунар" робив 120 систем управління ракетною технікою на рік, зараз - 30 комплектів систем управління ракетною технікою, і вони поставляються до Росії. Саме таке завдання завод отримав на 2011 р. А ще "Комунар" організував на колишньому ДП "Харківський завод електроапаратури" виробничу філію, на якій освоює танкову тематику - системи управління для них. Ми створили там 120 робочих місць", - зазначив Л.Сабадош.

Довідка "SQ". 15 лютого 2011 р. за підсумками розширеного засідання регіонального комітету з економічних реформ у Харкові В.Янукович заявив, що керівництво країни планує значно посилити напрям ракетно-космічних технологій. "Україна належить до трійки держав, які випускають космічне, ракетно-космічне обладнання, управління цими системами. Для нас дуже важливо не втратити цю галузь, цю науку і ці традиції. Ми плануємо значно посилити напрям ракетно-космічних технологій і зараз працюємо над тим, щоб забезпечити організаційне та фінансове виконання тих програм, які вже закладені, і їх реалізація вже фактично почалася. Я можу назвати ці програми. Це програми "Дніпро", "Циклон-4", програма підготовки для бразильського космодрому Алкантара, програма "Сапсан", - заявив В.Янукович.

Президент також повідомив, що програма з будівництва комплексу "Сапсан" отримає максимальне фінансування. "Створення "Сапсана" - величезна науково-дослідна робота, це експериментальне виробництво. Важко передбачити сьогодні терміни реалізації цього проекту. Я зроблю все, щоб ця програма фінансувалася на 100%, тому що модернізація збройних сил України буде пов'язана з сучасними напрямами, серед яких ми бачимо в тому числі і такі системи", - підкреслив В.Янукович.