окупатели в Харькове стали тратить меньше времени на поиск квартиры - "Харьковское агентство недвижимости"Покупці в Харкові стали витрачати менше часу на пошук квартири - "Харківське агентство нерухомості" На ринку вторинної житлової нерухомості Харкова намітилася тенденція до скорочення часу пошуку квартир покупцями. Такі результати моніторингу, проведеного фахівцями відділу маркетингу компанії "Харківське агентство нерухомості". Як повідомили 14 жовтня "SQ" у цій компанії, з урахуванням сезонних коливань у період з вересня 2010 р. до вересня 2011 р. показник часу, витраченого на пошук житла, в середньому зменшився на 13,7% - з 51 до 44 днів.

За словами експертів, термін підбору квартири безпосередньо пов'язаний з обсягом пропозицій на ринку і рівнем попиту на житло. Так, з початку 2011 р. кількість виставлених на продаж об'єктів зросла на 20,8%, а попит на них - на 24,4%. Фахівці відзначають, що реалізувати свій інтерес покупці прагнуть якомога швидше. "Наприклад, ще два роки тому, перед тим як зробити вибір, покупець проглядав у середньому близько 50 квартир. Зараз, у випадку підбору привабливого варіанту, незалежно від того, скільки квартир покупець оглянув, він припиняє пошук і здійснює операцію", - повідомив маркетолог компанії Максим Клименко.

Експерти підкреслюють, що час, витрачений покупцем на пошук квартири, традиційно скорочується восени і зростає взимку. Проте в зимовий період 2011 р., за прогнозами фахівців, показники терміну підбору квартири продовжать осінню тенденцію і будуть знижуватися.

Довідка "SQ". Компанія "Харківське агентство нерухомості" заснована 1996 р. Надає повний пакет послуг купівлі, продажу та оренди житлової і комерційної нерухомості, а також надає консалтингові послуги з аналізу ринку.