Харківський "Турбоатом" готується взяти участь у тендері на виготовлення нової турбіни для блоку № 4 Ростовської АЕС (Росія). Про це 14 жовтня повідомив журналістам генеральний директор ВАТ "Турбоатом" Віктор Суботін.

За його словами, "Турбоатом" є практично монополістом у сфері виробництва турбін для атомної енергетики Росії. Зараз виконуються контракти на модернізацію російських АЕС, у результаті чого збільшується їх потужність і зменшуються витрати пари на станціях. "Найголовніше, що останні два роки ми постачаємо до Росії турбіну-"мільйонник". Позаторік була допоставка турбіни на 2-й блок Ростовської АЕС, зараз ми почали відвантажувати обладнання на турбіну-"мільйонник" 3-го блоку. До кінця року воно буде відвантажене", - розповів В.Субботін.

Він також повідомив, що за інформацією замовника будівництва - Ростовської АЕС - до кінця цього року буде проведений тендер на виробництво турбіни-"мільйонника" для блоку № 4 Ростовської АЕС. "При цьому якщо на Ростов-2 і Ростов-3 "Турбоатом" зараз робив допоставку, а основне обладнання було відвантажене ще в роки СРСР, то на Ростов-4 потрібно виготовити нову турбіну, тобто з самого початку. Такого замовлення у заводу не було останні 25 років. Вартість контракту складе понад 100 млн. дол. США. Він дасть завантаження заводам, які працюють з "Турбоатомом" у кооперації. Це дуже важливе замовлення для енергомашинобудування України, і "Турбоатом" готується до участі в цьому тендері", - зазначив В.Суботін.

Довідка "SQ". "Турбоатом" виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС. 75% акцій ВАТ "Турбоатом" належить державі. Зараз "Турбоатом" бере участь у тендерах на постачання обладнання до В'єтнаму, Індії, Куби, Португалії, Росії, Туреччини та Фінляндії.