Харьковский институт проблем машиностроения хочет интенсифицировать 100 газовых скважин в ТуркменистанеІнстітут проблем машинобудування ім. А.Підгорного (Харків, ПТІМАШ) у 2010 р. провів роботи з інтенсифікації малодебітних газових свердловин у Китаї та Туркменістані. Про це повідомив "SQ" заступник директора з наукової роботи ПТІМАШ Андрій Русанов. За його словами, у 2011 р. можливе продовження робіт у Туркменістані. "Готується контракт, за яким буде виділено близько 100 газових свердловин для їх інтенсифікації протягом декількох років. Переговори ведуться також з Казахстаном і Росією", - зазначив А.Русанов.

За його словами, роботи в Туркменістані були розпочаті два роки тому. Був знайдений інвестор, який оплатив роботу харківських учених, і буде отримувати прибуток за рахунок інтенсифікації роботи свердловин. Усього в Туркменістані було оброблено три свердловини.

Як повідомив А.Русанов, технологія інтенсифікації - це власне ноу-хау ПТІМАШ. "Технологія бере початок у розробках інституту в галузі водневої енергетики. Наш інститут був головним у СРСР з водневої тематики, і навіть був створений автомобіль, який як паливо використовував водень. На основі водневої технології була розроблена технологія інтенсифікації малодебітних свердловин. Це недорога технологія, не вимагає додаткового обладнання. Вистачає того, що вже є на свердловинах. Суть процесу в тому, що в свердловину завантажуються хімічні речовини і відбувається виділення водню. Після міні-вибуху водень перетворюється на воду, яку відкачують, і свердловина починає працювати", - зазначив А.Русанов.

За його словами, роботу з інтенсифікації свердловин можуть провести лише фахівці інституту. "Реакція складна, і потрібно, щоб вона була керованою, інакше вибух може бути дуже сильним. У тому ж Китаї навряд чи зможуть без нашої участі проводити такі роботи, хоча спроби вже були", - зазначив А.Русанов.