Харківське державне авіаційне виробниче підприємство досі не отримало 330 млн.грн. від "Укрексімбанку". Про це 13 липня на сесії Харківської облради заявив генеральний директор Харківського авіазаводу Анатолій М'ялиця. За його словами, керівництво заводу ще в травні отримало гарантії від Кабінету міністрів, що завод продасть банку облігації на 330 млн.грн., але гроші на ХАЗ так і не надійшли.

"Національний банк України виділив "Укрексімбанку" на ці цілі 1 млрд. грн. Де ці гроші? Чому вони не дійшли на наш завод? Ми б цими грошима погасили заборгованість із зарплати, випустили три літаки і на кошти від продажу цих літаків уклали б нові контракти", - підкреслив А. М'ялиця.

Довідка "SQ". Як заявив 8 червня журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов, за дорученням Кабміну "Укрексімбанк" викупить у Харківського авіаційного заводу облігацій на суму більше 300 млн.грн. За словами Ю. Сапронова, держава повинна була виступити гарантом цієї угоди, а гроші, виділені банком, пішли б на вирішення нагальних фінансових проблем підприємства. За словами А. М'ялиці, нарада з цього питання відбулося 22 травня у прем'єр-міністра Миколи Азарова з ініціативи харківського обласного керівництва.

Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х років XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р., серійно виготовляє регіональний турбогвинтовий Ан-140. Кредиторська заборгованість ХДАВП становить 1,5 млрд.грн.