Доля космических программ в объеме производства харьковского Института радиоизмирений составляет около 40% - директор институтаЧастка космічних програм в обсязі виробництва ВАТ "АТ "Науково-дослідний інститут радіовимірювань" (НДІРВ, Харків) становить 38%. Про це 12 квітня повідомив "SQ" директор інституту Олександр Верещак. За його словами, весь обсяг виробництва інституту за 2010 р. склав 84 млн.грн. Замовлення Національного космічного агентства України (НКАУ) склали 17 млн.грн. "Розраховується НКАУ з затримками, але спільна робота просувається", - зазначив О.Верещак.

За його словами, інституту є чим пишатися і крім космічних програм. "Коли я показав на форумі виробників медтехніки в Південній Кореї наші розробки, то зал аплодував нам стоячи. Про це ніхто в Україні не знає, але ми ще в змозі робити дуже наукомістку медтехніку, яку ніхто в Україні не виробляє. Ми входимо до п'ятірки-десятки світових фірм з виробництва медтехніки нашої спеціалізації", - зазначив О.Верещак.

За його словами, медтехніка НДІРВ постачається до 17 країн Євросоюзу. "Але цікаво, як вона туди постачається! Ми поставляємо іноземному замовнику машинокомплекти, вони монтують їх в китайські корпуси, упаковують і продають у ці 17 країн. Усього на рік інститут поставляє близько 500 машинокомплектів - обладнання для УЗД і рентгенодіагностики, інше обладнання. Та ми цим пишаємося, бо ще вміємо робити те, що китайці поки не вміють", - зазначив О.Верещак.

Довідка "SQ". НДІРВ є головним підприємством України з радіотехнічним комплексам управління космічними апаратами і передачі з їх борту на Землю великих потоків інформації. Підприємство також постачає програмне забезпечення для бортових і наземних вимірювальних комплексів, а також автоматизованих систем управління технологічними процесами і медтехніку.