За рахунок легалізації тіньової заробітної плати бюджету Харківської області у 2011 р. може додатково отримати близько 1,4 млрд.грн. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Юрій Сапронов, передав сайт ХОДА.

За словами віце-губернатора, "за підсумками 2010 р. загальна сума нарахованої зарплати в Харківській області склала близько 26 млрд. грн. Якщо взяти до уваги, що 40% зарплати знаходиться в тіні, то при легалізації зарплати її сума зросте до 36,4 млрд.грн. При ставці 13,6% сума додатково зібраного в місцеві бюджети прибуткового податку складе 1,4 млрд. грн.". Ю.Сапронов відзначив, що в результаті Пенсійний фонд додатково міг би отримати 3,8 млрд. грн., при тому, що власні надходження фонду становлять близько 7 млрд.грн., а загальний бюджет Пенсійного фонду Харківської області - 11 млрд. грн. "Тобто так ми вирішимо питання дефіциту Пенсійного фонду", - заявив Ю.Сапронов.

Також заступник губернатора підкреслив, що "мінімальна зарплата в Україні не виконує своєї функції соціального захисту, залишаючись лише ширмою - темною кімнатою, в якій потім шукають чорну кішку або приховують реальні прибутки. Вперше за роки незалежності в уряді заговорили про вкрай гостру проблему - необхідність легалізації тіньових зарплат. У Харківській області після реального аналізу господарської діяльності більше 16 тис. підприємств, який провело Головне управління економіки ХОДА, стало ясно, що на 5,5 тис. підприємств платять мінімальну зарплату", - повідомив він.

За його словами, в результаті дій ХОДА за І квартал цього року Державною податковою адміністрацією України в Харківській області зібрано майже на 15 млн.грн. прибуткового податку більше, ніж за І квартал 2010 р. "Системна і цілеспрямована робота облдержадміністрації спільно з ДПАУ буде продовжуватися і далі. На початку травня харків'яни побачать на білбордах нову двадцятку "передовиків" тіньового виробництва", - зазначив Ю.Сапронов.

Довідка "SQ". 21 березня на вулицях Харкова з'явилися білборди з переліком підприємств, які виплачують зарплату нижче встановленого державою мінімуму.