Аграрному фонду України виділено 300 млн. грн. на закупівлю сільгосппродукції в Харківській області за форвардними контрактами. Буде закуповуватися пшениця всіх класів, гречка, кукурудза, ячмінь, цукор, вершкове масло. Про це 13 квітня на нараді під керівництвом заступника голови Харківської облдержадміністрації Віталія Алексейчука (ХОДА) заявив начальник Головного управління агропромислового розвитку ХОДА Ігор Зубрич. За його словами, на закупівлю продукції в цілому по Україні Аграрному фонду виділено 5 млрд. грн.

Як повідомив І.Зубрич, форвардний контракт передбачає, що після його укладення сільгоспвиробнику буде відразу ж виплачено 50% суми, передбаченої договором, за вирахуванням страхової суми за договором страхування. Наступні 20% будуть виплачені перед початком збиральних робіт, а остаточний розрахунок настане після поставки продукції на сертифікований склад. При цьому ніяких додаткових платежів сільгоспвиробникам проводити не потрібно.

Крім того, господарствам, які уклали форвардні договори, оператор аграрного фонду - компанія "Хліб Інвестбуд" - готовий поставити мінеральні добрива за пільговими цінами, які значно нижче ринкових. Наприклад, аміачна селітра постачатиметься за 2815 грн. за 1 т при ціні на ринку 3400-3600 грн.
Як повідомив І.Зубрич, на сьогодні 3,2 тис. т аміачної селітри вже відвантажено господарствам Харківської області за укладеними й оплаченим договорами.

За його словами, ціни, за якими Аграрний фонд буде закуповувати продукцію у сільгоспвиробників, визначені наказом Міністерства аграрної політики і продовольства. Так, 1 т пшениці 3-го класу коштує 1683 грн., ячменю 1 класу для продовольчих цілей - 1728 грн., жита - від 1447 до 1582 грн. залежно від класу, кукурудзи - від 1500 до 1709 грн. залежно від призначення, гречки - 6750 грн.

"Зараз чуються скептичні висловлювання, що ціни на пшеницю, жито та іншу продукцію низькі. Але чомусь у нас коротка пам'ять. Наприклад, у період збирання врожаю минулого року жито купували в Харківській області в межах 980 грн. за тонну, і це у неврожайний рік. Аграрний фонд сьогодні купує жито по 1500 грн. за тонну, і зараз господарство відразу отримує близько 700 грн., тобто 70% ціни 2010 року. При цьому цінова ситуація цього року за нинішніх прогнозів на врожай навряд чи буде кращою, ніж запропоновані Аграрним фондом Україні ціни", - зазначив І.Зубрич.

За його словами, з початку роботи цієї державної програми в Харківське регіональне відділення Аграрного фонду вже надійшли пакети документів від 53 господарств з 21 району області на загальну кількість зернових 54 тис. т. (у т.ч. 36,4 тис. т пшениці, 14,5 тис. т кукурудзи, 190 т гречки і 502 т жита). На сьогодні 38 договорів направлено на розгляд до Києва, з них підписаний 31 контракт на 29 тис. тонн. За всіма укладеними контрактами господарства отримали 23,4 млн. грн.

"Забезпечивши виконання форвардних закупівель у розрахункові обсяги Мінагрополітики, ми сформуємо необхідний резерв для забезпечення області в зерні на цей рік", - зазначив І.Зубрич.