Харків'янам, які планують здавати житло вболівальникам під час Євро-2012, необхідно враховувати ризики, пов'язані з подобовою орендою. Як заявили "SQ" у компанії "Харківське агентство нерухомості", потенційні орендодавці повинні розуміти, що деякі вболівальники можуть завдати шкоди квартирі і погіршити її стан. Також не варто виключати ймовірність несплати або неповної оплати послуг постояльцями, зазначили ріелтори.

За словами директора філії компанії "Харківське агентство нерухомості" Олени Манжос, найбільшу загрозу недобросовісні орендарі представляють для літніх людей, які, не маючи досвіду подобової здачі житла, спробують за рахунок оренди отримати додатковий прибуток. "Літні харків'яни складають ядро ​​групи ризику. Для багатьох з них розмір орендної плати можна порівняти з розміром щомісячної пенсії. При цьому вони далеко не завжди знають, як виглядає валюта, як виглядають паспорти іноземців, як захистити свої інтереси і вберегтися від зловмисників", - підкреслила вона.

Експерт зазначила, що сьогодні середня ціна оренди однокімнатних квартир у Харкові на час Євро-2012 складає близько 700 грн. Найвищі ставки ріелтори зафіксували в центральних районах міста. Так вартість знімання 1-кімнатної квартири поруч зі ст. м. "Радянська" під час Євро-2012 складає 1500 грн./добу. У районах, віддалених від метро або зі слабо розвиненою інфраструктурою, знімне житло пропонується уболівальникам за ціною 800 грн./доба. Найбільша кількість пропозицій зазначена в районах, які знаходяться недалеко від станцій метрополітену, зокрема, на Салтівці та Павловому Полі: тут вартість добової оренди складає близько 1000 - 1200 грн./доба.

Як зазначила О.Манжос, орендні ставки в період проведення Євро-2012 можуть як підвищитися, так і знизитися. Вирішальним чинником, що визначає вартість добової оренди, стане рівень попиту на квартири з боку футбольних уболівальників. Як підкреслила експерт, зараз ціна оренди однокімнатних квартир у Харкові коливається в межах 150 - 250 грн./доба.

Довідка "SQ". Компанія "Харківське агентство нерухомості" заснована 1996 р. Входить до п'ятірки найбільших агентств нерухомості Харкова. Надає повний пакет послуг покупки, продажу й оренди житлової і комерційної нерухомості, а також надає консалтингові послуги з аналізу ринку.