ВАТ "Науково-дослідний інститут залізничного транспорту" (НІІЖТ, Росія) та Індустріальна група "УПЕК" (Харків) підписали угоду про співпрацю. Про це повідомили "SQ" у прес-службі "УПЕК". Підписи під документом поставили генеральний директор НІІЖТ Борис Лапідус і голова ради директорів "УПЕК" Анатолій Гіршфельд.

За даними прес-служби, сторони, зокрема, будуть розробляти й освоювати нові підшипникові вузли. Б.Лапідус зазначив, що стратегія НІІЖТ спрямована на міжнародну інтеграцію з наукомісткими підприємствами, "УПЕК" є одним з таких об'єднань, які представляють великий інтерес для НІІЖТ.

Також гендиректор НІІЖТ повідомив, що інститут і "УПЕК" працюватимуть над впровадженням на залізничному транспорті розробленої в "УПЕК" клімат-системи, що працює на повітряному циклі. Установка кондиціонує повітря влітку й опалює приміщення взимку. Установка не містить фреону, його замінників і опалювальних елементів. Фахівцям НІІЖТ і "УПЕК" належить адаптувати клімат-систему до залізничних вагонів, звільнити простір вагонів від елементів водяного опалення, спроектувати повітряні канали. Систему презентують восени 2012 р. у Берліні (Німеччина) в рамках міжнародного салону "InnoTrans - 2012", де установка працюватиме в демонстраційному режимі.

Як зазначили в "УПЕК", сторони також домовилися про спільну роботу над проектом ударопоглинаючого апарату підвищеної енергоємності класу Т-2. Апарат за рахунок спеціальної оптимальної форми еластомерів добре поглинає удари. НІІЖТ візьме участь у завершальній стадії розробки. Угода також передбачає співпрацю НІІЖТ і "УПЕК" у галузі математичного моделювання рухомого складу і низки інфраструктурних процесів, а також систем моніторингу та діагностики. Ще один напрямок співпраці стосується створюваного в "УПЕК" сертифікаційного та дослідницького центру буксових вузлів. Планується, що центр почне роботу до січня 2012 р., після чого НІІЖТ і "УПЕК" зможуть приступити до проведення досліджень.

Довідка "SQ". Науково-дослідний інститут залізничного транспорту діє з 1918 р. У складі інституту 17 наукових відділень, 6 філій, аспірантура і дисертаційна рада. Загальна чисельність співробітників (включаючи філії) - більше 1 тис. 700 осіб, у тому числі 34 доктори наук, 154 кандидати наук.

Підприємства індустріальної групи "УПЕК" виробляють комплектуючі, вузли та обладнання для залізничної, автомобільної, сільськогосподарської, машинобудівної і металургійної галузей. Консолідований обсяг продажів підприємств групи "УПЕК" у 2010 р. склав 1,58 млрд.грн. (у 2009 р. - 808 300 000 грн.).