Суми ПДВ можуть бути відшкодовані з держбюждету шляхом оформлення заборгованості облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) з терміном обігу 5 років, згідно ст.25 закону від 27.04.2010 р. № 2154-VI "Про Державний бюджет України на 2010 рік". Про це 9 червня повідомили "SQ" у відділі масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян Спеціалізованої ДПІ з роботи з великими платниками податків у м. Харкові. Така можливість надається платникам, у яких суми відшкодування ПДВ задекларовано до 1 травня 2010 р. і підтверджені перевірками, але не відшкодовані на 30 квітня 2010 р.

Як повідомили в СпецДПІ, умови, порядок випуску ОВДП та форми заяви на отримання ОВДП визначені постановою Кабміну від 12.05.2010 р. № 368 "Про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість". Документ набув чинності 1 червня 2010 р.

За даними податкової інспекції, згідно п. 3 постанови до 1 червня 2010 р. ДПА України повинна забезпечити надання Міністерству фінансів України матеріалів інвентаризації сум відшкодування ПДВ для визначення прогнозного обсягу випуску ОВДП, а також реєстри платників ПДВ, які задекларували суми ПДВ до відшкодування до 1 травня 2010 р., а також реєстри інвентаризації на підставі поданих заяв платників податків для їх затвердження.

Затверджені Мінфіном реєстри інвентаризації в дводенний термін мають бути передані до Держказначейства. У Держказначейство за місцем реєстрації платників ПДВ мають надійти укладення відповідних територіальних органів ДПС із зазначенням сум ПДВ, що підлягають відшкодуванню згідно із зазначеними реєстрами. Органи ДПС за місцем реєстрації платників ПДВ протягом п'яти робочих днів після затвердження Мінфіном даних реєстрів повинні забезпечити надання платникам ПДВ виписки з реєстру.

Згідно п. 5 постанови Кабміну Мінфін виступає емітентом ОГВЗ. НБУ виступає генеральним агентом з обслуговування обігу, сплати доходу і погашення ОВДП і відкриває Держказначейству рахунок в цінних паперах.

Також у СпецДПІ повідомили, що платнику, у якого бюджетна заборгованість з ПДВ більше 1 тис.грн. (номінальна вартість однієї облігації) і який захоче відшкодувати цю заборгованість облігаціями, необхідно, по-перше, до 25 червня 2010 р. подати до податкової інспекції заяву про оформлення відшкодування ПДВ облігаціями за формою додатка 2 до постанови, по-друге, відкрити в банку рахунок в цінних паперах для зарахування належної кількості облігацій (перелік банків, які будуть розміщувати ОВДП, оприлюднить Мінфін); по-третє, подати в банк зазначену заяву про оформлення відшкодування ПДВ за формою додатка 2 до постанови та отриману у податковій інспекції виписку з реєстру інвентаризації платників.

Згідно постанові Кабміну, облігації будуть оформлятися на максимально можливу суму, кратну 1 тис.грн., залишок буде відшкодовуватися в загальному порядку, зазначили в СпецДПІ.

Як повідомили "SQ" в ДПА у Харківській області, погашення облігацій буде відбуватися шляхом проведення кожного півріччя виплат по основній сумі боргу в розмірі 10% номінальної вартості облігації. Різниця між номінальною вартістю облігації та загальною сумою виплат з погашення основної суми боргу - це амортизаційна вартість облігації. Встановлена законодавством ставка прибутковості по облігаціях - 5,5% річних. При цьому нарахування доходів за ОВДП буде здійснюватися кожне півріччя протягом терміну обігу цінних паперів, виходячи з їх амортизаційної вартості, одночасно з проведенням виплат доходів.

Також в обласній податковій повідомили, що погашення основної суми боргу і виплати доходів за облігаціями буде здійснюватися в безготівковій формі на дату, визначену відповідно до умов емісії. У разі, якщо дата припадає на вихідний день, погашення і виплата вказаної суми переносяться на наступний робочий день.