В Изюме остановили единственную в Украине печь по производству офтальмологических линзДП "Ізюмський завод офтальмологічної лінзи" (ІЗОЛ), який є єдиним виробником оптичних заготовок в Україну, зупинив виробництво і загасив скловарну піч. Про це повідомив директор заводу Сергій Філоненко, поінформував сайт "Обрії Ізюмщини".

Як повідомив С.Філоненко, колектив заводу (всього - 124 працівника) потрапив у скрутне становище. Завод в місяць виробляє 1 млн. штук оптичних заготовок, при цьому половина цього обсягу "осіла на складі". Підприємство зазнало збитків, що стало однією з причин зупинки скловарної печі. За даними директора, оптичні заготовки, які виготовляються на заводі, не мають достатнього попиту в Україну. У той же час, продукція з країн Південно-Східної Азії поставляється в Україну в досить широкому асортименті. У заводу є домовленість з виробниками р. Ліда (Білорусь) щодо постачання їм партій оптичних заготовок. Колектив заводу сподівається також, що в рамках держпрограми розвитку депресивних територій заводу виділять кошти на будівництво нової скловарної печі, яка буде працювати за сучасними технологіями.

Довідка "SQ". За даними "Обрії Ізюмщини", з 25 січня 2010 р. постановою Господарського суду Харківської області був затверджений реєстр вимог кредиторів п'яти ІЗОЛ із загальною сумою 3 млн. 224 тис. 687 грн. Суд також зобов'язав розпорядника майна вирішити питання про створення комітету кредиторів і прийняти, зокрема, обгрунтовано рішення про підписання мирової угоди. Від імені комітету кредиторів мирова угода підписав тоді повноважний представник від ТОВ "Ізюмський оптико-механічний завод" (ІОМЗ) А.Селянко, від імені боржника - директор ІЗОЛ С.Філоненко. Відповідно до цієї угоди боржник зобов'язався передати, а кредитори прийняти майно підприємства в якості відшкодування згідно з реєстром вимог. Кредитор - ІОМЗ в рахунок задоволення свого позову може прийняти майно боржника за адресою: м. Ізюм, пр. Леніна, 66 - нерухомість, господарсько-побутові мережі, обладнання. А в обмін на це зберегти профільність виробництва офтальмологічної лінзи і робочі місця шляхом поступового переведення активів і робочих на ІОМЗ. Мирова угода, яка була затверджено 18 лютого 2011 р., передбачила погашення таких боргів: зокрема, кредиторські вимоги АТ "Банк "Велес" у розмірі 1 млн.грн., Ізюмського міськрайонного центру зайнятості в розмірі 5 тис. 843,74 грн. , ФОП Ольшанського І.А. - 396 тис. 680 грн., ТОВ "НТЦ "Енергетичні технології"- 352 тис. 106,64 грн.

У 2011 р. ІЗОЛ заплатив до бюджету Ізюма 489,2 тис. грн. земельного податку, 2,784 тис.грн. податку з фізичних осіб.