Корпорация "IBM" интересуется возможностью открыть офис в ХарьковеДелегація міжнародної корпорації "IBM" на чолі з віце-президентом корпорації Амандою Гарланд відвідала Харків 9 листопада. Спочатку делегація зустрілася з харківським міським головою Геннадієм Кернесом, а потім - з головою Харківської облдержадміністрації Михайлом Добкіним.

За словами А.Гарланд, зараз "IBM" вивчає, в яких країнах ще немає офісів цієї компанії. Важливо, щоб у цих країнах був кваліфікований персонал і в цілому вона була доступна для бізнесу. "Поки що Україна не є державою, в якому бажано було б розмістити офіс компанії, але ми працюємо над вивченням цього питання. У вашому регіоні нас приваблюють наявність потужних університетів, активне життя ділового сектора, а також підтримка, яку надають бізнесу керівництво міста і області", - зазначила А.Гарланд. Делегація також з'ясовує, чи можливо надання нерухомості для організації офісу або цей офіс потрібно буде побудувати, а також вивчає питання забезпечення офісу енергією.

За словами М.Добкіна, в регіоні ведеться серйозна робота зі створення сприятливих умов для бізнесу та інвестицій з випередженням змін у національному законодавстві. Також в області діє програма "зелений коридор" для компаній, які обрали для інвестицій Харків. У "зеленому коридорі" проходять усі узгодження і відбувається підписання всіх регіональних угод, що істотно скорочує тимчасові витрати на оформлення документів.

Як зазначив заступник голови ХОДА Юрій Сапронов, у Харкові є бізнес-центри, в тому числі в центральному районі міста, що важливо для такої компанії, як "IBM". "Ми пропонуємо створити робочу групу при ХОДА, яка буде контактувати з відповідальними особами компанії "IBM" з питання створення офісу. Її очолить регіональний представник Національного агентства з інвестицій Україна Андрій Моченков. Група дасть відповіді на всі інвесторів питання з організації енергопостачання та підведення до офісу оптоволоконної лінії", - розповів віце-губернатор.

Як зазначив учасник зустрічі з делегацією, заступник голови постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації облради Євген Потапов, можливий варіант співпраці з корпорацією у сфері розробки комп'ютерних програм. "Такий варіант можна розглядати, але спочатку потрібно зрозуміти, для чого вони організовують офіс. Загалом присутність "IBM" у Харкові буде поштовхом для світових інвестиційних компаній. Україна - хороша кузня IТ-кадрів, а також входить до п'ятірки провідних країн з розробки IT-продукції. Я думаю, що в середньостроковій перспективі ця галузь в Україні буде розвиватися. Для "IBM", що орієнтується на створення програмного забезпечення, важливо зайняти цю нішу", - зазначив Є.Потапов.

Як повідомив сайт Харківської міськради, А.Гарланд на зустрічі з Г.Кернесом зазначила, що в офісі може бути організоване надання послуг з підтримки бізнес-користувачів (управління фінансами, бухгалтерський облік, управління кадрами), підтримці управління центрами обробки даних і системами обслуговування IТ-користувачів, підтримки користувачів програмного забезпечення. У перспективі в центрі "IBM" з надання послуг може бути створено до 2 тис. робочих місць.

Довідка "SQ". До складу делегації "IBM" увійшли віце-президент корпорації Аманда Гарланд, менеджер інтегрованих поставок Радован Каркусов, територіальний менеджер з продажу Євген Нечитайло та радник з продажу "IBM Україна" Антоніна Якимчук.

У Харківській області делегація "IBM" працюватиме два дні. 10 листопада делегація зустрінеться з ректором Національного технічного університету "ХПІ" Леонідом Товажнянським, ректором Харківського національного економічного університету Володимиром Пономаренком, а також керівництвом компанії "Sun interbrew".

"International Business Machines Corporation" (IBM, США) спеціалізується з виробництва комп'ютерів, програмного забезпечення, а також обслуговуванні глобальних інформаційних мереж. Працює в 170 країнах, має представництва в 17 країнах. З 2006 р. в Україні працює ТОВ "IBМ України".