Індустріальна група "УПЕК" (Харків) планує запустити завод з виробництва сільгосптехніки в Бєлгородської області (Росія). Про це 9 лютого під час роботи в Харкові круглого столу з питань співпраці у сфері економіки Бєлгородської та Харківської областей повідомив директор автомобільного дивізіону "УПЕК" Едуард Глєбов. За його словами, зараз виробництво сільгосптехніки організовано на ЗАТ "Лозівський ковальсько-механічний завод" (ЛКМЗ, Харківська обл.).

Як повідомив Е.Глєбов, підставою для прийняття рішення про створення філії стало те, що в Росії пожвавився ринок продажів сільгосптехніки, а виробництво на ЛКМЗ уже перевантажене замовленнями. Нова філія заводу наблизить виробництво до споживачів і розвантажить ЛКМЗ. Філія буде виробляти навісне обладнання, а також сівалки - після того, як орієнтовно в 2012 р. їх сертифікують у Росії.

Як відзначив Е.Глєбов, зараз триває пошук виробничих площ для заснування виробництва. Вивчення ринку промислової нерухомості Бєлгородської області показало, що в Бєлгороді досить висока вартість робочої сили (вища, ніж Харкові). Розглядався також варіант заснування філії в Шебекіно (Бєлгородська обл.).

Як зазначив заступник голови уряду Бєлгородської області Олександр Левченко, уряд підтримує ідею організації виробництва в Шебекіно, оскільки це депресивний район. Рівень безробіття в Шебекіно - 2,2%, а в середньому по області - 1,4%. За його словами, в області створено гарні умови для інвесторів: плата за підведення електроенергії становить 800 руб. за кВт підведеної потужності (усі роботи енергетики виконують своїми силами за рахунок інвесткредіта), підведення газу фінансується за принципом 37/63 (37% обсягу робіт оплачує інвестор).