Из-за долга КП "Вода" за электроэнергию Харькову грозят веерные отключения - представитель "Харьковоблэнерго"

Борг КП "Вода" (Харків) за електроенергію перед АК "Харківобленерго" на 1 жовтня складає близько 170 млн.грн. Про це повідомила "SQ" заступник директора "Харківенергозбуту" АК "Харківобленерго" - начальник відділу організації роботи з побутовими абонентами Надія Полтавська. За її словами, з початку року заборгованість становила 42 млн.грн., за 10 місяців вона зросла в чотири рази. До 1 листопада цей борг уже збільшився на 17 млн.грн. (з 1 жовтня КП "ВТП "Вода" приєднане до КП "Харківкомуночиствод" - "SQ").

"Оплата не надходить з серпня 2010 р. Якщо до цього "Вода" хоч якось розплачувалася з нами, то з серпня минулого року гроші взагалі практично перестали надходити. Якщо у вартість тарифу закладені витрати на електроенергію, то чому підприємства водопровідно-каналізаційного господарства не проплачує нам ці гроші? Адже рівень розрахунків за водопостачання в Харкові складає майже 100%", - зазначила Н.Полтавська.

За її даними, на 1 жовтня "Харківобленерго" через неплатежі має від'ємне сальдо 209 млн.грн. Вона підкреслила, що незабаром може так статися, що енергетикам не вистачить грошей навіть на зарплату працівникам "Харківобленерго".

Заступник директора "Харківенергозбуту" також повідомила, що "Харківобленерго" могло б відключати неплатників, щоб забезпечити виплати. "Але ми не можемо призупинити електропостачання боржникам, оскільки є припис прокурора, що забороняє відключати електропостачання об'єктів підприємств ЖКГ. Причому таке розпорядження було видане відразу ж після того, як ми на кілька днів відключили деякі об'єкти КП "Вода". Хоча за законом ми маємо право відключати електрику боржникам", - зазначила Н.Полтавська. Вона додала, що якби не було такого розпорядження, то гроші у КП "Вода", можливо, одразу б знайшлися. "Без води місто не залишилося б, цю проблему можна було вирішити. А без електроенергії місто залишитися може", - підкреслила заступник директора "Харківенергозбуту".

За її словами, свого часу віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв давав доручення харківській владі розібратися в ситуації із заборгованістю "Харківобленерго", але проблема так і не зважилася. "Ми зверталися до Кабінету міністрів - поки безрезультатно, зверталися до судів - усі рішення не на нашу користь. Тобто виходить, що йдуть назустріч одному підприємству на шкоду іншого", - заявила Н.Полтавська.

Вона підкреслила, що "ситуація практично катастрофічна". "Ми вже йдемо на те, що просимо споживачів наперед оплачувати комунальні послуги. Однак це нас усе одно не врятує, якщо так буде тривати й далі. А загрожує така ситуація тим, що ми повернемося у 1990-і роки до віялових графіків відключення електроенергії. Тоді страждати будуть усі", - резюмувала Н.Полтавська.

Довідка "SQ". 25 жовтня голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін заявив, що борг харківського КП "ВТП "Вода" перед АК "Харківобленерго" можуть погасити за рахунок коштів державного бюджету. За його словами, борг утворився не з вини підприємства - причиною став економічно необгрунтований тариф на його послуги. М.Добкін зазначив, що зараз питання зі списанням боргу розглядається на рівні Кабінету міністрів і може бути вирішене до кінця 2011 р.

Як заявив у вересні гендиректор підприємства КП "ВТП "Вода" Іван Корінько, причиною такої заборгованості перед "Харківобленерго" є невідповідність тарифів і реальної вартості послуг. За його словами, підприємство щомісяця отримувало збитки у 12 млн.грн. За дев'ять місяців 2010 р. збитки КП "Вода" склала 51,5 млн.грн.